Стотици милиони хора в света отварят очи всяка сутрин с

...
Стотици милиони хора в света отварят очи всяка сутрин с
Коментари Харесай

Защо кофеинът невинаги ни събужда

Стотици милиони хора в света отварят очи всяка заран благодарение на най-малко една чаша кафе. Е, не всеки път се получава, тъй като и тази обичана напитка не е вълшебна - има моменти, в които е безсилна да ни разсъни.
 Кафе, кофеин и в топлото или в студеното има повече кофеин
Топло или студено кафе – в кое има повече кофеин

Каква е разликата

" Кофеинът възбужда мозъка, като подтиква централната нервна система ", припомня Санам Хафиз, лекар по медицина и невропсихолог. Освен това, усъвършенства вниманието, краткосрочната памет, времето за реакция и бързината, с която обработваме информацията.

Но " най-забележимият резултат " е, че подвига настроението, прибавя лекар Сиема Сарин.
 Снимка 534948

Този натурален стимулант усилва сърдечната периодичност и кръвното ни налягане. Така освобождава адреналин, който покачва бдителността, и допамин, който пък е обвързван с удоволствието. И не на последно място - блокира мозъчните рецептори за аденозин, химикала, който ни прави сънливи.

Но както към този момент споменахме, кофеинът не е магически и въздействието му върху сивото ни вещество и продуктивността има своите граници.

Според ново от 2021 година, той може да ни съобщи изключително в случай че не сме си доспали. Защото " увеличението на приема му, не води безусловно до повишение равнището на зоркост ", изяснява лекар Сарин.
 Снимка 534949

И с цел да я разберем изцяло, специалистът съпоставя резултата на кафето с влакче в увеселителен парк: то се качва все по-нагоре и нагоре, след което внезапно се спуска. Тоест, работи до избран миг, по-късно изцяло стопира да работи.

Въздействието на кофеина при някои от нас може да отслабне доста по-рано, прецизират от Bustle. Всичко зависи от дневната доза и от времето от последната чаша със събуждащата напитка.
 Кафето, кофеинът и моменталният резултат върху мозъка
Какво се случва в мозъка след чаша кафе

Научно пояснение на добре познатото чувство

Всеки милиграм над ефикасните 200 не би повлиял кой знае какъв брой върху бдителността ни. А в случай че постоянно консумираме по четири чаши дневно, вероятността да ни разсъни става все по-малка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР