Стотици лалета цъфтят около параклиса Св. Илия“, който се намира

...
Стотици лалета цъфтят около параклиса Св. Илия“, който се намира
Коментари Харесай

Свещено място в Родопите грейна с безброй лалета. Вярващи се дивят на неземната красота

Стотици лалета цъфтят към параклиса „ Св. Илия “, който се намира на 762 м надморска височина в Родопите. Построен е върху основите на антично тракийско светилище и до него се стига пешком от Асеновград. Вярващи изминават преход от към 2 часа, с цел да се поклонят в храма и да се полюбуват на прелестните цветя и гледки към него.

Пространството към параклиса е подредено и радва окото.

„ За лалетата се грижи асеновградчанка, която постоянно ги полива “, изясняват гости.

 Лалетата към параклиса цъфтят в разнообразни цветове

За туристите има пейки, маси, две беседки, където могат да седнат и да отдъхнат. По дърветата са закачени надписи „ Кошчето за отпадък е вашата раница “ и „ Не хвърляй боклуци “, само че и без тях хората, които идват на свещеното място, пазят непорочност.

Параклисът също свети. По стените му са закачени доста икони, донесени от вярващи.

Известно е, че при градежа му е открита мраморна плоча с размери 30/80 сантиметра. От надписа върху нея се схваща, че това е оброчен подарък на Аполон Кендрисийски – един от най-тачените богове в Филипополската област, в чест на който е бил построен храм в Филипополис и откъдето най-вероятно тази плоча е била пренесена на това място. Около параклиса са открити и три огромни делви, най-вероятно за вино, с съдържимост от по 300 литра, а по този начин също и фрагменти от средновековна керамика.

Самият параклис датира от 19 в., като до преди десетина години положението му е било плачевно. Благодарение на християни от Асеновград е ремонтиран, като е укрепен покривът, притворът е оцветен и варосан. По стените вътре са закачени доста икони, дарени от вярващи.

На към 10 метра в източна посока е комплициран огромен петметров дървен кръст. Преди години е сменен с различен, стоманен, който през нощта свети.

„ Всички параклиси в Асеновград и край него се поддържат “, споделят с горделивост локалните. Градът е прочут като Малкия Йерусалим поради многото си храмове – в него има 16 църкви и 71 параклиса.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР