Стотици издания в Украйна, преводи на повече от 20 езика,

...
Стотици издания в Украйна, преводи на повече от 20 езика,
Коментари Харесай

Прочете Захар Беркут, ако изпитвате носталгия по Дюма и Сенкевич

Стотици издания в Украйна, преводи на повече от 20 езика, общ тираж от над 5 млн. екземпляра и три киноекранизации, последната от които – холивудска, в навечерието на Ковид-пандемията. С тези представителни числа идва при днешния български четец историческият разказ „ Захар Беркут “ – ново попълнение на влиятелната поредност „ Световна класика “ на издателство Персей, отличена с премия „ Златен лъв “ за издателски план с най-голяма социална значителност.

Ако може да се направи сходно свободно съпоставяне, „ Захар Беркут “ е украинският еквивалент на историческия епос на ХенрикСенкевич, „ Под игото “ и „ Светослав Тертер “ на Вазов, „ Айвънхоу “ на Уолтър Скот, „ Тримата мускетари “ на Александър Дюма. Ако изпитвате носталгия по подобен вид романи, творбата на Иван Франко е вашето четиво.
Нобелистът Ромен Ролан споделя за живота, пристрастеностите и шедьоврите на гения Микеланджело
Книгата на Ромен Ролан „ Животът на Микеланджело “ е угощение за духа, а превъзходното издание на „ Персей “ &ndas...

Автор на книгата е Иван Франко (1856-1916), един от най-големите украински писатели. Номиниран е за Нобелова премия за литература. Твори във всички литературни жанрове.

Действието на „ Захар Беркут “ се развива през Средновековието и е тъкмо датирано – 1241 година

Боляринът Тугар Вовк идва с щерка си Мирослава в Карпатите, където княз Данило му е дал земя. Обаче локалната община, отпред на която е старейшината Захар Беркут, не признава властта му. По време на лов болярската щерка Мирослава попада в бърлогата на мечка и едвам не изгубва живота си. Спасява я Максим, най-малкият наследник на Захар Беркут. Двамата се влюбват един в различен, само че боляринът е срещу връзката им. ТугарВовк се пробва с принуждение да заграби собствеността на селяните и техният съвет взема решение боляринът да бъде пропъден.

В същото време над Карпатите надвисва заплахата от прииждащите пълчища на монголите, които ограбват, убиват и опустошават всичко по пътя си.
Откъс от " Голяма книга на духовете "
Непознат на вратата  Лисе беше сама у дома, когато се позвъни на вратата. Беше вечер. Баща ѝ трябваше да работи до късно, а майка...

Ще успее ли да им се опълчи локалното население? Кой ще го съобщи? Възможна ли е любовта на Максим и Мирослава?

„ Захар Беркут “ е разказ, който разсънва във всеки библиофил желанието да се чете литературата, тествана от времето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР