Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват

...
Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват
Коментари Харесай

Стотици данъчни тръгват на проверки за плащане на ДДС при внос

Стотици инспектори на Национална агенция за приходите , взаимно с други държавни органи, стартират всеобщ данъчен надзор за артикули, облагани с Данък добавена стойност при импорт, оповестиха от приходната организация. 

Данъчните ще наблюдават използването на режимите за освобождение от налог върху добавената стойност при импорт на артикули у нас от трета страна, само че са предопределени за друга страна членка на Европейски Съюз. При тези случаи Данък добавена стойност не се заплаща в България, а в другата страна членка, което е причина за измами. Ще бъдат проверявани вносители, търговци на едро и дребно и при открити отклонения от облагане ще бъдат възлагани инспекции и проверки.

Данъчните ще наложат засилен надзор и на „ чистият “ импорт, при който стоките, главно от Китай и Турция, се внасят за продажба в България. При тях основният данъчен риск е ниската митническа облагаема стойност, на която стоките се обмитяват, само че тяхната продажна цена нормално е десетки до стотици пъти по-висока. Необлагането с Данък добавена стойност на тази разлика ощетява съществено бюджета.

В акцията на Национална агенция за приходите всеки импорт на артикули от трета страна в България ще бъде проследяван от момента, в който бъде завършен пред митническата администрация. Приходната организация ще следи придвижването на стоката, документите за последващите ѝ препродажби, като ще бъдат осъществени най-малко 10 000 инспекции на място в хранилища, търговски площи и счетоводни адвокатски фирми. Основната задача на данъчните е да подсигуряват, че се заплаща действителен Данък добавена стойност.

Инспекторите на Национална агенция за приходите ще вършат цялостен мониторинг на компаниите, които правят импорт посредством продан на данни с Агенция „ Митници “. Звеното „ Фискален надзор “ ще следи придвижването на стоките на територията на страната, а ревизори ще проучват фактурите и препродажбите на вносните артикули.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР