Стотици хиляди жители на Китай бяха подложени на локдаун днес

Стотици хиляди жители на Китай бяха подложени на локдаун днес ...

Локдаун в Китай заради бум на Делта варианта


Стотици хиляди жители на Китай бяха подложени на локдаун днес на фона на вълна на коронавируса, при която вариантът Делта се разпространи из цялата страна и стигна до град Ухан, информира БТА. През пролетта на 2020 г. Китай на практика се справи с болестта на своята територия и животът до голяма степен се нормализира.

След откриването на нови случаи миналия месец в Нанцзин, огнището бързо се разпространи. Днес Китай съобщи за още 55 случая. На национално равнище с това огнище са свързани най-малко 300 случаи на предаване на Делта варианта.

Огнището все още е ограничено в сравнение с числата, регистрирани в други страни, но в Китай е най-голямото през последните месеци. Засегнати са над 12 провинции, както и столицата Пекин. Жителите й бяха призовани вчера да не напускат града без наложителна причина.

Нови случаи бяха открити и на тропическия остров Хайнан, много популярен сред туристите.
Град Ухан, който в края на 2019 г. стана първото място, където бяха открити случаи на коронавируси наложи строг локдаун на жителите си, съобщи днес за седем потвърдени случая.

От май 2020 г. в града не беше съобщавано за случаи, при които вирусът е бил предаден на територията на страната. Случаите, за които беше съобщено, бяха при завърнали се от чужбина. От юли насам положителни проби бяха дали петдесетина китайски пътници, репатрирани от Афганистан.

Въпреки ваксинациятастотици хиляди жители на Китай бяха подложени на локдаун, повечето от тях - в Нанцзин и северен квартал на Пекин.
В централната част на страната град Чжучжоу нареди на своите 1,2 милиона жители да останат по домовете си в продължение на 3 дни, за да бъдат извършени тестове на населението, отбелязва АФП.

Източник: trud.bg