Стотици хиляди българи с увреждания оцеляват въпреки системата. Системата, която

...
Стотици хиляди българи с увреждания оцеляват въпреки системата. Системата, която
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Система с увреждания

Стотици хиляди българи с увреждания оцеляват макар системата. Системата, която вместо „ За”, се оказва „ Срещу” тях. Години наред. Ако срещнете човек, който е удовлетворен от нея, значи е станало знамение.

Многобройни митинги. Многобройни кръпки по системата. И една оставка в последната седмица. Първо призната, по-късно отхвърлена.

„ Да седнат да създадат по този начин, че тази тематика да ми се махне от главата”, прикани министър председателят Бойко Борисов.

Всъщност, системата е с тежки увреждания. Ако направи крачка напред, по-късно се връща две обратно. И не стига до промяна. „ Системата е надълбоко повредена. Системата, в случай че мога да употребявам терминологията на ТЕЛК, е 100% неработоспособна”, разяснява някогашният обществен министър Ивайло Калфин.

Бояна и Росен

„ Бояна беше доста мечтано дете, изкарах една прелестна бременност и изведнъж… светът ти се срутва (…) имала съм потребност от напълно дребна поддръжка, имала съм потребност от това да пристигна някой експерт и да каже – да нещата са сложни, само че ние ще ви помогнем да ги преодолеете”, споделя Валентина. Нейната щерка Бояна е с голям брой увреждания.

В годините майка й е била персонален помощник по разнообразни стратегии. Помни по какъв начин един път я върнали, тъй като докладът за свършеното от нея като помощник бил нечетливо написан.
Снимка: bTV
Бояна е съвсем на 17. Ходи на учебно заведение. Семейството й получава най-високата месечна помощ за дете с увреждане – 930 лева Сумата е такава единствено за най-тежките случаи, за останалите е по-малка. Достигна този размер през 2017 година след народен митинг на родителите. Според Калфин „ това е последният образец за кръпка” от страна на властта.

Снимка: bTV „ Тя ще навърши 18 години и тези 930 лева стопират, тя стартира да получава пенсия от 150-160 лева Няма естествен човек, който да може да живее със 160 лева месечно, като имайте поради, че към индивидът с увреждане постоянно е прикован още един човек т.е. още един човек в фамилията не работи, с цел да гледа индивида с увреждане “, показва майка й.

Синът на Бисерка – Росен към този момент е навършил 18 и не получава месечна обществена помощ за развъждане на дете с увреждания. Инвалидната му пенсия, добавките и заплатата на майка му като персонален помощник образуват месечен приход за двамата от към 500 лв..

„ Срамувам се да кажа, че съм българка, че пребивавам в такава страна, в която нашите деца да не се вземат за човешки същества”, откровена е майката. Проблем е и недостъпната среда отвън дома – неработещи асансьори, трамваи без платформа и така нататък
Снимка: bTV
Бисерка е персонален помощник на сина си по програмата на Столичната община. Заради правосъдно решение, разпоредбите тази година се трансформираха, в следствие Росен има право на по-малко часове помощник, надлежно майка му – на по-малка заплата.

А двамата се разделят единствено когато той посещава дневен център – услуга, която родителите също желаят да се усъвършенства: „ Трябва да има повече експерти, доста малко експерти работят, тъй като са доста дребни заплатите, безусловно всеки един експерт бяга от центровете”

Пари сякаш има, само че не си проличава

Иначе, у нас има 720 броя обществени услуги за хора с увреждания, които са делегирани от страната действия, групирани са с над 20 типа услуги. Разходите, които страната прави по политики за хората с увреждания през 2018 година са в размер на близо 270 милиона лв.. С 81 милиона повече. За първи път през тази годна се осигуриха бюджетни средства за персонални асистенти за над 24 хиляди хора с увреждания.
Снимка: bTV
„ Но факт е, че в тази сфера палатков след палатков лагер, не мога да го виждам това повече, в случай, че от 2016 година толкоз повече пари са дадени, очевидно нещо не им е както би трябвало организацията “, счита Бойко Борисов.
Протестът на родители на деца с увреждания се разраства След София и Добрич недоволни от обществената политика се събират в Бургас и Варна
На няколко места в страната родители, чиито деца са с увреждания, опънаха палаткови лагери в символ на митинг против политиките на страната в региона на хората с увреждания. Майките желаят Закон за персоналната помощ, който да подсигурява и регламентира правото на помощник. А екипът на омбудсмана Мая Манолова го написа.
Снимка: bTV
Разрастващото се неодобрение накара общественият министър Бисер Петков да си подаде оставката: „ В случая усетих, че няма задоволителна поддръжка да се създадат промените в този значим бранш или най-малко цената, която би трябвало да се плати”.

Премиерът първо одобри оставката. Последва мощна поддръжка за Петков от страна на майките и рецензии към Борисов, че му е оказал напън.

Така за по-малко от 24 часа Борисов промени решението си и отхвърли оставката.

Унижение за най-слабите

Борисов съпроводи 180-градусовия завой със следния коментар: „ Социалният министър ми съобщи, че не може да се оправи с тях, тъй като настояванията са им такива, че са нужни 300 милиона повече на година. В същото време госпожа Манолова споделя, че проектозакона й не изисква повече пари. Щом споделят, че министъра им харесва, щом споделят, че даже не става въпрос за пари, да седнат и да създадат по този начин, че тази тематика да ми се махне от главата на мен и на всички вас “
Снимка: bTV
Според майките не е обикновено министър председателят да споделя пред цялото общество, че желае даден проблем „ да му се махне от главата”, тъй като това е показателно за обидното и унизително отношение на политическата класа към тях.
Обрат: Бойко Борисов връща Бисер Петков като обществен министър Оставям го да работи, да забележим дали палатковите лагери ще останат, сподели министър председателят
„ Нашият министър председател е много непосредствен човек, обича да посочва натурално нещата, аз смятам, че той е прав, всички заинтригувани страни би трябвало да седнат на една маса”, счита обаче ръководителят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.
Снимка: bTV
Калфин, който е бил в позицията протестиращи да разнасят портрета му из София, счита, че не би трябвало политиците да одобряват обстановката персонално, а би трябвало да оказват помощ свястно: „ Няма решение на казуса ей по този начин, към този момент толкоз кръпки има в системата, че тя би трябвало да се преподреди цялата, тя има сбъркана логика”.

Каква е вероятната смяна?

Преподреждането на системата съгласно майките и омбудсмана може да стартира с въвеждането на Закона за персоналната помощ. Екипът на Мая Манолова го написа, а в общественото министерство умуват какъв брой ще костват измененията на хазната.

„ Пари в обществената система има, въпросът е по какъв начин се разпределят, по какъв начин се управляват. Моето разбиране към този момент е, че тази система би трябвало да се пренареди, да се преподрреди. Майките на деца с увреждания не имат вяра, че това ще се случи скоро, казусът е в доверието “, счита Манолова.
Снимка: bTV
Законът визира единствено хората с най-тежки увреждания, които имат право на непозната помощ, включително и децата с увреждания и техните фамилии, т.е. към 77 хиляди души. На базата на самостоятелна оценка, индивидът с увреждане ще има право на помощник до 330 часа месечно.

Предлагат се два разновидността. Единият е страната да обезпечава на асистента заплащане, равно на една и половина минимална заплата, а в другия – на две.

Майките не чакат законът да реши казуса като с магическа пръчка, само че считат, че това ще е първа стъпка в вярната посока.
Снимка: bTV
Законът събра и доста рецензии. Национално представителни неправителствени организации, които са в мълчалив спор с протестиращите майки, изясняват, че решение за асистентските услуги в действителност би трябвало да се откри, само че не посредством обособен закон, а в пакет с всички останали услуги.
Новият закон за персоналната помощ е неправдив към хората с увреждания Това съобщи зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания Адриана Стоименова
Според организациите законът опонира на европейската процедура за децентрализация на този тип услуги, защото планува те да се управляват от държавен орган. Създава прекалено много въпросителни, няма ясни критерии за използването на помощта, няма и ясни сметки какъв брой ще коства смяната.

„ Лошото при нас е, че се опитваме да решаваме, и този случай е доста ослепителен образец, нещата на парче. „ Хванахме се като удавници за сламка за закона за персоналната помощ, ще се изпотрепем в страната и той е панацеята и той е ключът, който ще обещае ярко бъдеще, това не е правилно. Когато имаш стеснен запас, би трябвало да имаш явен небосвод за пътя, който да извървиш”, счита Долапчиев.
Снимка: bTV
Калфин също предизвестява: „ Не можеш да правиш промени за една група като подцениш другите – на следващия ден ще излязат други хора да стачкуват, вдругиден – идващите. Докато системата не е транспарантна и ефикасна и всеки да знае какъв брой отделя страната и обществото ни и по какъв начин отиват тези средства, няма по какъв начин да има добър резултат”.

Всички носим виновност

Предстои Законът за персоналната помощ да бъде разискван от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Междувременно, общественото министерство и неправителственият бранш пишат нов Закон за хората с увреждания и нов Закон за обществените услуги.
Разговорите за парите, нужни за новия закон за персоналната помощ, към този момент са без резултат (ОБЗОР) Заради неналичието на съответни данни за потребностите на хората с увреждания не се стигна до съглашение за финансовата рамка на плана
А здравното министерство прави следващ опит за промяна в ТЕЛК, след злополука на безчет предишни.
Снимка: bTV
Ивайло Калфин напомня, че по негово време е бил изработен разбор на системата и на положителните практики в Европа, довел до основаването на цялостна нова идея за хората с увреждания. При промяната на държавни управления обаче инерцията се изгубила.
Снимка: bTV
Как се докарахме до това състояние? „ Мъча се да избягам от думата „ безхаберие”, само че става дума тъкмо за това – това се случва във времето, в разнообразни формати на властта, разнообразни персони в институциите, в това число и аз като човек, който е бил в Народно събрание. Всеки от нас носи своята виновност и мисля, че е пристигнал моментът, в който да я поправим”, дава отговор Мая Манолова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР