Стопкадър Нова ТвНяма риск за сигурността на енергийните доставки за

...
Стопкадър Нова ТвНяма риск за сигурността на енергийните доставки за
Коментари Харесай

Експерт: България може без руски петрол

Стопкадър Нова Тв

Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България, без значение кой ръководи терминала в Росенец, рафинерията и прилежащите инфраструктура. Това сподели по Нова Тв Мартин Владимиров, шеф на стратегия „ Енергетика и климат “ в Центъра за изследвание на демокрацията във връзка предлагането на ПП-ДБ за преустановяване на концесията на Росенец.

Той напомни, че през последните повече от 18 месеца в цяла Европа съветски активи в преработващия бранш, препоръчващия нефтен бранш, са сложени под специфичен контрол от разнообразни държавни управления.

Сред тях са тези на Германия Италия.

Това се прави, с цел да се подсигурява сигурността на доставките, а това не провокира никаква рецесия.

Това че страната поема контрола, не е национализация, това е краткотрайно, това е краткотраен надзор. Например в Италия се разгласи краткотраен надзор над рафинерията в Сицилия, която също бе благосъстоятелност на Лукойл. За шест месеца през интервал се подсигурява, че няма да се внася съветски нефт, както в България Лукойл отхвърли да спре вноса на съветски нефт, добави Владимиров.

Италианското държавно управление употребява своята златна акция, както в България има златна акция, в силата и незабавно бяха диверсифицирани доставките. Българската рафинерия също може да действа напълно без съветски нефт, уверен е Владимиров.

Той сподели също, че цените на горивата на родните бензиностанции би трябвало да са по-ниски.

Моите калкулации демонстрират, че сред 20 и 25 стотинки надолу може да е цената на горивата. В този ред на мисли аз задавам въпроса какво се случва с облагането на тази свръхпечалба, за което обещаваше служебния кабинет. Трябваше да се измисли механизъм, с който свръхпечалбата и приходите от нея към страната да се разпределят назад към консуматори, сподели още Мартин Владимиров.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР