Стопкадър бТВПомощта, която България оказва на Украйна, от страна на

...
Стопкадър бТВПомощта, която България оказва на Украйна, от страна на
Коментари Харесай

Бивши военен министър: Ако имаме повече пари за армията, може да даваме старата си техника на Украйна

Стопкадър бТВ

Помощта, която България оказва на Украйна, от страна на Украйна тя очевидно е незадоволителна, само че въпросът е какви са нашите благоприятни условия и когато приказваме за помощ от България, в действителност нашето преимущество е, че се намираме близко и тази помощ може да бъде обезпечена оптимално бързо.

Това съобщи в „ Лице в лице “ някогашният боен министър и специалист по сигурност Велизар Шаламанов.

Нашата помощ е обвързвана с въоръжение, техника и муниции, които са добре познати от украинците, тъй че могат незабавно да бъдат употребявани без спомагателна подготовка и е доста значимо количество на тази помощ. Защото, виждаме, че главният проблем, с който се сблъскват украинците, е превъзходството в артилерия и в муниции от страна на руснаците, добави той.

В сферата на други цели, като противовъздушна защита, самолети и ракетни комплекси, несъмнено опциите на България са мощно лимитирани, само че в случай че желаеме да създадем по мощно обръщение към поддръжката на Украйна, в подтекста на съдействие със съдружници, подобен вид съоръжение на България може да даде, в случай че се ускорят доставките за България и в случай че в този временен интервал ние имаме поддръжката с многонационални сили и с развръщане на съюзническа техника, която да подсигурява на първо място най-важното за нас - сигурността на България, сподели още по бТВ Шаламанов. 

Иначе по отношение на това, че с помощта към Украйна, се обезоръжаваме и отслабваме военната си защита, това са основателни страхове. В последните дни на Народното събрание комисията и Министерство на защитата съумяха да получат поддръжка за капиталова стратегия, и това демонстрира, че българската войска се въоръжава и темповете на това приложение могат да бъдат ускорени, добави Шаламанов.

Ако ние осигурим по-голям финансов запас, това би разрешило да се освобождаваме по-бързо от остарялата техника в полза на Украйна, само че най-важното е да разберем че въпреки всичко главната гаранция за сигурността на България е участието в НАТО, по тази причина ние положихме толкоз старания да станем член на Алианса. В подобен сериозен миг решенията с изключение на чисто национални,трябва да се взимат и в съюзен формат, разяснява Велизар Шаламанов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР