Стопанството на Димитър Станчев и Ралица Кунева в странджанското село

...
Стопанството на Димитър Станчев и Ралица Кунева в странджанското село
Коментари Харесай

Фермер №1 в България емигрира, ДАНС и БАБХ го съсипаха

Стопанството на Димитър Станчев и Ралица Кунева в странджанското село Индже челник затвори порти. Амбициозният мъж беше разгласен за " Най-добър млад фермер " в Българиоя през 2021 година, само че унищожен от държавните институции, е решил да зареже бизнеса и да емигрира.

Младото семейство написа следното на страницата си във фейсбук:.

С цялата наша вяра, която вложихме в развиването на нашата фантазия Пчеларска плантация Странджа, като място, което да бъде дом на висококачествени, налични фермерски продукти; място, което сплотява, което дава прехранване в един западащ регион; място сътворено с обич, с денонощен дълготраен труд, с доста средства, през днешния ден затваря порти. 

Затваряме, тъй като да развиваш концепция и идея в България е закононарушение. Защото, оцелявайки, борейки се всекидневно с всички компликации на новото време, имайки смелостта да работиш все пак, си опасност, за заболели упоритости на някой, който се крие зад държавния уред, употребявайки ресурса му, институциите, чиновниците, и всичко останало, които са в ролята на дългата ръка на „ закона “. 

Ние оставаме с вяра, за по-добри времена, за по-добри хора, за по-добра България… за по-добър живот! Не всичко, би трябвало да бъде непременно! ”, гласи поста на Ралица и Димитър.



Защо се стигна дотук

В петък, 21 октомври 2022 година, вечерта към 20 автомобила се струпват в центъра на селото и известяват младото семейство, че следва инспекция. Тя стартира още в събота, 22 октомври, сутринта, продължава до понеделник, 24 октомври 2022 година, като чиновници от Държавен фонд " Земеделие ", Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), Икономическа полиция и даже ДАНС обследват парцела и стопанството на фермерите, които освен за всички животни и земи, се грижи също и за четирите си деца.

Димитър Станчев показа, че към момента се чакат отчетите на проверяващите, само че на терен не са открити нарушавания. През декември 2022 година не беше ясно и от кого е подаден сигнала, само че младите фермери бяха безапелационни, че ще си търсят правата по правосъден път.

Фермата им е с над 2000 кошера, ситуирани в 240 км в диаметър. Той отглежда обаче и плодове, зеленчуци, обработва малко земя, грижи се и за животни. 

Димитър и Ралица са известни в целия регион. Те създават био артикули, сеят памук за да се отглеждат култури, които не изискват напръскване с препарати, които да тровят пчелите. Сега са се заели с създаването и на плантация за магарета, от които да се добива мляко, за – произвеждане на пробиотик, комбиниран с манов мед. През 2021 г. Димитър даже завоюва премия от Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел.

Преди седмица, 11 януари, Димитър Станчев загатна, че може би идва краят на тяхната фермерска история още веднъж с пост в обществените мрежи във връзка международния ден на думата “благодаря ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР