Стопаните на хамстери е важно да знаят как да се

...
Стопаните на хамстери е важно да знаят как да се
Коментари Харесай

Опадване на козината при хамстерите - причини и лечение

Стопаните на хамстери е значимо да знаят по какъв начин да се грижат вярно за любимците си, с цел да са здрави и да нямат проблеми. Един от параметрите за положително здраве е точно козината на хамстера, която би трябвало да е чиста и красива. Ако обаче по някаква причина животното стартира да оплешивява, тогава това е признак на някакво заболяване при хамстера и би трябвало наложително да се обърнете за консултация и обзор към ветеринар.

Причини за опадване на козината при хамстера

Ако гризачът ви стартира да губи бързо козината си, тогава е значимо да разберете, каква е повода. Така да вземем за пример, от време на време това може да е обвързвано просто със сменянето на козината. Сред другите вероятни причина за опадване на козината хамстера.

- Грешен избор на храната на хамстера;

- Алергия;

- Кърлежи и паразити;

- Недостиг или остатък на витамини;

- При стрес;

- Хормонални нарушения;

- Отравяне от артикули, в които има остатък от пестициди и други нездравословни съставни елементи.

- Отслабен имунитет;

- Неправилна грижа за хамстера.
Всичко за Вашата сватба

Само опитния ветеринар ще може да разбере, каква е съответната причина във вашия случай, по тази причина не трябва да се занимавате със самолечение, а е значимо да покажете хамстера на експерт. Той ще направи обширен обзор на животното и ще вземе нужните разбори.

 Хамстер

Ако хамстерът оплешивява, тогава ветеринаря ще може да диагностицира съответното кожно заболяване. Сред вероятните болести и фактори за опадване на козината на хамстера са следните:

- Крастата се предизвика от паразитиране на подкожни кърлежи. В напреднали случаи животните могат да изгубят до 90% от козината си, като дружно с това ще се следи и мощен сърбеж;

- Гъбичните болести също могат да причинят опадване на четина. Кожата се покрива с коричка, а козината се къса от корена;

- С появяването на циреи при хамстери козината им изтънява, като това е съпроводено и с смяна на нейния цвят.

Ако козината на задните крайници и стомаха на домашния любим също опада, то това може да е симптом на непрекъснат контакт с урината. Подобна симптоматика може да бъде предизвикана от неподходящи условия на живот и неправилна грижа, да вземем за пример дребната клетка на хамстера или
Всичко за Вашата сватба
рядка промяна на постелката в клетката. Опадването на козината на хамстера може да е провокирано и от мощен стрес. Важно е да запомните, че в случай че алопецията не е провокирана от кожно заболяване, тогава не се следи сърбеж.

Лечение на опадването на козината при хамстера

Лечението на хамстера с опадала четина следва да стартира единствено откакто е направена консултация с ветеринар. Специалиста ще ви назначи съответни препарати, които можете да употребявате и в домашни условия. Ако пък повода за този проблем е в неправилното хранене, тогава следва да измененията рациона им. Понякога може да ви бъде назначено и особено диетично меню. При вярно лекуване и съблюдаване на рекомендациите на ветеринаря, ще забележите първите усъвършенствания още на първата седмица. В случай, че алопецията е провокирана от гъбички или вируси, тогава ще ви бъде предписано и мазило, което ще би трябвало да нанасяте, до момента в който не изчезнат признаците напълно.

 Опадването на козината при хамстерите може да се дължи на храната

Ако пък опадването на козината на хамстера е разследване на алергична реакция, тогава може да е много комплицирано да се дефинира съответния алерген. Той може да е освен някаква храна, само че и промени в клетката, като да вземем за пример материала, от
Всичко за Вашата сватба
който са направени играчките или постеля, която употребявате (сено, трева и други). В тази обстановка се предлага да се измие и дезинфекцира усърдно клетката, да се смени постелката и да се обърне изключително внимание на храненето на гризача. Ако употребявате дървени стърготини, тогава можете да ги промените на хартиени салфетки да вземем за пример.

Храните като овес или царевица също могат да провокират такава алергична реакция, както и еднообразното хранене. Трябва да сте наясно кои са неразрешените храни за хамстери.

Прахът е различен вероятен алерген, само че в случай че подозирате че повода е постелката, то тогава е добре да ревизирате крачетата на хамстера, които в този случай ще са зачервени. За да премахнете последствията от хранително отравяне, следва да преминете напълно към суха храна. В този интервал не трябва да давате на гризача плодове и зеленчуци, а водата би трябвало да е единствено филтрирана. В случай, че алопецията е разследване от мощен стрес, тогава би трябвало да се погрижите за изискванията в клетката, а също по този начин е добре да я преместите на по-тихо място.

Имайте поради и това, че хамстерите остаряват рано и стартират да губят козината си чисто по физиологични
Всичко за Вашата сватба
причина на възраст от към 2 години. В този случай единственото, което можете да извършите, е да обкръжите гризача си с доста грижи и да го глезите с разнообразни лакомства за хамстери.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg