Стопани се държат безотговорно До 2-3 години няма да има

...
Стопани се държат безотговорно До 2-3 години няма да има
Коментари Харесай

Котките по-хитри от кучетата

Стопани се държат безконтролно

До 2-3 години няма да има бездомни кучета в София. Това споделя шефът на общинското дружество „ Екоравновесие “ Веселин Асенов. Това е вследствие на програмата „ Вземи, кастрирай и върни на място “, която е сполучлива, и по която Столичната община работи повече от 10 години. Програмата е много сполучлива. Тя започва през 2007 година Тогава беше направено броене на уличните кучета на територията на Столичната община, което сподели, че четириногите бездомници са 20 000. Последното броене от 2015 година сподели, че те внезапно са намалели и към този момент са 3844.

Броят на уличните кучета не се дължи на размножаване, а на противозаконните развъдници за кучета и стопани, които изхвърлят домашните си любимци. И в случай че допреди години в приютите не можеше да се види породисто куче, то в този момент в приюта в Горни Богров има кучета от породите „ Ротвайлер “, „ Чао-чао “, „ Питбул “, „ Акита ину “ и други Друг проблем е и така наречен „ кучешки туризъм “, само че той ще се реши с приемането на измененията в Закона за отбрана на животните, в който ще залегне Националната стратегия за преодоляване на популацията на бездомни животни. Вместо да се борят с популацията на бездомните животни в обитаемоте места, те ги товарят на бусове и ги докарват в столицата.

Все по-рядко има сигнали за ухапвания от бездомни кучета. По-често случаите са провокирани от домашни животни. Те се дължат на безотговорното отношение на стопаните, които пускат кучета от нападателни породи да се разхождат безотговорно по улици и в паркове, без намордници и без мотив както изисква законът. Започнахме да получаваме от ден на ден сигнали за съществуване на бездомни котки. В най-скоро време Столичната община ще стартира да работи и по този проблем. Задачата тук е по-сложна, тъй като котките се залавят много по-трудно. Те са по-умни и хитри от кучето, постоянно се завират по изби или се качват по дърветата и за тяхното хващане ловецът ще би трябвало да има специфични умения.

БГНЕС, със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР