Столтенберг направи това изявление, след края на двучасова среща в

...
Столтенберг направи това изявление, след края на двучасова среща в
Коментари Харесай

Столтенберг призова Турция да пусне Швеция в НАТО frognews.bg

Столтенберг направи това изказване, след края на двучасова среща в двореца “Долмабахче ” в Истанбул с президента Реджеп Тайип Ердоган, който предходния ден беше определен за нов петгодишен мандат отпред на страната. Генералният секретар разгласи срещата за “продуктивна ”, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Турция блокира от 13 месеца насам влизането на Швеция в НАТО, критикувайки я за снизходителното отношение към кюрдските бойци, намерили леговище на нейна територия. Столтенберг акцентира, че “е време ” присъединението да бъде доказано преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс на 11 и 12 юли.

 

Той добави, че за тази цел ще бъде “постоянен механизъм ” сред НАТО и Турция, като идната среща е планувана за “седмицата на 12 юни ” – без да се прецизира къде ще се организира тя.

“Присъединяването на Швеция към НАТО ще укрепи нейната сигурност, само че ще направи и Турция по-силна ”, означи той и добави, че “разчита да завърши присъединението на Швеция допустимо най-скоро ”.

 

Турция остава единствената от 31-те страни членки на НАТО, дружно с Унгария, която към момента не е утвърдила разширението, откакто Финландия даде зелена светлина.

 

Вчера в Стокхолм се организира проява против Ердоган и НАТО, позволена макар митингите на Анкара, по самодейност на “Алианс против НАТО ”. В него взе участие Комитетът Рожава – група, подкрепяща въоръжени кюрдски групи в Сирия, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

Столтенберг от своя страна акцентира, че “свободата на събиране е в основата на демократичните полезности на нашите общества ”, само че това не значи, че би трябвало да се разреши на демонстриращите да попречат на Швеция да се причисли към НАТО.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР