Столицата отбелязва днес 141-вата годишнина от освобождението си. На 4-ти

...
Столицата отбелязва днес 141-вата годишнина от освобождението си. На 4-ти
Коментари Харесай

София отбелязва 141-вата годишнина от освобождението си

Столицата отбелязва през днешния ден 141-вата годишнина от освобождението си. На 4-ти януари 1878 година, съветски войски, водени от военачалник Гурко, освобождават града. В наличието на генерала те отслужват първия церемониален молебен за освобождението на София в църквата „ Св. Неделя ".

Как минават тържествата в столицата през днешния ден - вижте от директното включване на Цанка Николова.

С камбанен звън и признателен молебен в столичния храм " Св. Неделя " започнаха честванията за годишнината от Освобождението на София.

В храма се събраха доста миряни и посетители на столицата, част от празника беше и патриарх Неофит.

Честванията продължиха с шествие, поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Гурко, паметника на Цар Освободител и паметника на Опълченеца, където беше кулминационната точка на празника.

Ето какво сподели пред нашата камера зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: София се ражда отначало за нов живот след 500 години, което даже по библейските стандарти е ужасно дълго време. И през днешния ден е доста мъчно да си представим живота в онази несвободна София, в която ние сме били лимитирани във всяко едно отношение, в която животът е бил доста, доста сложен. Днес 5 генерации към този момент ни разделят от това време и можем да кажем, че живеем в друга действителност, само че в никакъв случай не трябва да забравяме за тези епохи на тествания, за това, че беше реализирана свободата, за това, че тази независимост не беше чакана безплатно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР