Столицата на Сърбия Белград е най-замърсеният град в света според

...
Столицата на Сърбия Белград е най-замърсеният град в света според
Коментари Харесай

Белград, Карачи и Лахор са градовете с най-замърсен въздух в света

Столицата на Сърбия Белград е най-замърсеният град в света съгласно данни от тази заран, демонстрира показателят на качеството на въздуха /AQI/. Първото място Белград споделя с пакистанските градове Лахор и Карачи, заяви ТАСС, базирайки се на портала iqair.com.

Според портала, Белград, Карачи и Лахор са в " алената " зона с показател за качество на въздуха 154 единици. В първата десетка влизат още два балкански града - Загреб /109/ и Сараево /96/.

Съгласно признатите в света нормативи индикатор на замърсяването от 151 до 200 се счита за рисков за здравето на всеки човек, а изключително сензитивните хора могат за изпитват по-сериозни проблеми.

Експерти показват като съществени аргументи за екологичните проблеми в Сърбия климатични и антропогенни фактори. В зимния интервал в района доста понижава количеството на преваляванията, което при неявяване на непрекъсната снежна завивка води до повишение на нечистия въздух. Планинският релеф способства за това нездравословните субстанции да се събират над градовете.

От друга страна сръбските градове са претъпкани с остарeли коли, като междинната им възраст е 17 години. Още един проблем на страната е приемането на електричество от изгаряне на въглища, при което сръбските Топлоелектрическа централа нямат отговарящи на съмвременните условия филтри. Освен това хората в сръбските градове всеобщо се отопляват на въглища и дърва, което води до мощно задимяване, изрежда ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР