Столичният общинският съвет (СОС) прие дългоочакваните мерки при замърсяване на

...
Столичният общинският съвет (СОС) прие дългоочакваните мерки при замърсяване на
Коментари Харесай

Официално: Частична забрана за коли и паркиране в центъра при мръсен въздух в София

Столичният общинският съвет (СОС) одобри дълго чаканите ограничения при замърсяване на въздуха. Това стана при разглеждане на новия механизъм за деяние в дни с предстоящо или осъществено наднормено запрашаване. Решението беше взето с 45 гласа "за ", 4 "против ", като механизмът ще влезе в действие най-късно до 14 дни, написа actualno.com.

Беше отхвърлена концепцията на "Политическа група 5 " за зелен билет за цялата софийска градска мрежа за идващия отоплителен сезон. Предложението на съветниците беше жителите да употребяват против лев дневно градския превоз през зимните месеци. Срещу него гласоподаваха 28 общински съветници, 12 бяха "за ", 5 се въздържаха.

Припомняме, че през вчерашния ден (24 януари) столичният зам.-кмет по превоза Евгени Крусев призна, че не е ясно какъв ще е механизмът на надзор на ограниченията, които се одобряват през днешния ден. Той изясни, че по улиците няма да бъдат поставяни контролни пунктове или каквито и да било други ограничения за ограничение на придвижването, това ще е въпрос на персонална отговорност на водачите, тъй като "всички дишаме мръсния въздух ".

Любопитното е, че гласуването на тези ограничения стана в дни, в които има прогнози за рисково замърсен въздух в столицата. Най-сериозно нечист се чака да бъде нечист въздухът в квартал "Хиподрума ". Там равнищата на фините прахови частици могат да прескочат нормата 3 пъти. По-мръсен въздух предвиждат и станциите в кварталите "Павлово " и "Надежда ", а за петък (26 януари) - и тази в ж.к. "Дружба ".

Заради тези равнища общината прикани хората да не употребяват колите си, а градския превоз за напредване в града. Именно това е една от ограниченията, на които администрацията ще разчита за възстановяване на положението в дните с наднормено запрашаване.

Предвижда се още жителите да бъдат призовавани да не се топлят на твърдо гориво в такива дни.

Мерките

При умерено замърсяване (между 51 и 100 микрограма на пространствен метър) ограниченията плануват да се подхваща оросяване на улиците и в допълнение машинно метене и миене. Това обаче ще се прави, в случай че времето разрешава, т.е. в случай че няма заплаха улиците да се трансфорат в ледени пързалки или в случай че не се чака на идващия ден да вали.

При междинен риск от замърсяване или при осъществено такова (от 101 до 150 микрограма, бел. ред.) към апелите към жителите и миенето на улиците ще може да се добави и още една мярка – изключителни инспекции на КАТ за цапащи коли и от Столичния инспекторат и Регионалната ревизия по околната среда и водите на пунктовете за вторични първични материали и автосервизите. Целта на вторите инспекции е да се спре потреблението на отпадъци за отопление.

При висок риск от замърсяване или равнища на прахуляк във въздуха от 151 до 200 микрограма на пространствен метър към предходните дейности ще се прибави и влизането в действие на скица за паркиране на коли в крайните десни ленти на входно-изходните артерии на града. То ще е разрешено единствено на към 10 места, където има връзка с градския превоз. С тях ще се обезпечат към 1600 изключителни места за паркиране.

При прогноза за най-сериозното замърсяване – над 200 микрограма на пространствен метър, ще се задействат и най-рестриктивните ограничения. Те включват цялостна или частична възбрана за паркиране в синята и зелената зона в София.

Ако такова съществено превишение въпреки всичко се осъществя в най-малко две от градските станции за премерване в два поредни дни, или в 4 за един ден, ще бъде въведен така наречен "зелен билет " за градския превоз. Той ще разрешава пътешестване за 1 лев по цялата градска мрежа за целия ден. В тази обстановка ще би трябвало да бъдат пуснати повече коли, с цел да се поеме увеличеният брой пасажери.

Допълнителните разноски на транспортните оператори за това ще бъдат обезщетени от бюджета на общината. Тази мярка обаче няма да влиза в действие на идващия ден след регистрираното рисково запрашаване, а ден по-късно. Причината е, че формалната информация за концентрациите на прахуляк идва в общината към 10 часа на идващия ден и тогава към този момент е късно за на ниска цена градски превоз или затваряне на зоните за платено паркиране. Общината планува и ограничения като затваряне на целия или елементи от центъра за коли, плаващо работно време в общинската администрация, с цел да не пътуват всички чиновници в пиковите часове, както и цялостна възбрана за коли и безвъзмезден градски превоз в целия град.

Въвеждат се и непрекъснати ограничения като такси за потреблението на строителни машини като багери, тройно нарастване на таксите за влизане на камиони в града, усъвършенстване на придвижването на колите за боклук в центъра на града, както и въвеждането на условието всички рейсове на градския превоз в центъра да дават отговор на стандарта Евро 6.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР