Столичният общински съвет (СОС) прие предложението за въвеждане на пешеходна

...
Столичният общински съвет (СОС) прие предложението за въвеждане на пешеходна
Коментари Харесай

Удължават пешеходната част на Витошка

Столичният общински съвет (СОС) одобри предлагането за въвеждане на пешеходна зона от ул. " Алабин " до пл. " Св. Неделя ".

Решението беше взето с 37 гласа " за ", 9 " срещу " и 11 " въздържал се ".

В поддръжка на тази зона няколко пъти се оповестиха кметът на София Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков .

С въвеждането на новата пешеходна зона ще се отстрани опцията за ляв завой от ул " `Алабин " към бул. " Витоша ". Посоката на придвижване по улица " Позитано " пък ще бъде обърнато в сектора от улиците " Лавеле " до " Леге ".

Според изчисленията на дирекция " Транспорт " към Столичната община смяната ще повлияе на сред 300 и 500 автомобила, които употребяват този маршрут, с цел да продължат към булевардите " Александър Стамболийски ", " Княгиня Мария Луиза " и " Тодор Александров ". Вместо това те ще би трябвало да употребяват тесните квартални улици " Княз Борис I " и " Цар Самуил ".

В началото на дебатите общинският консултант Борислав Бориславов (СДС) съобщи, че отчетът, с който се предлага смяната, е незапознат и повърхностен. " В претекстовете му няма нищо, написа единствено, че има нужда от пешеходна зона. Няма нито дума за това по какъв начин тази смяна ще се отрази на придвижването , а написа, че занапред ще се разпорежда да се направи такава оценка ", обърна се той към сътрудниците си.

Той обърна внимание и на това, че не е обърнато внимание на мнението на институциите, които се обитават в региона. " Напомням ви, че София е столицата на България. Точно в този регион е струпана цялата администрация, там няма единствено хора, които се разхождат и пият кафе, има хора, които правят работа ", добави още Бориславов.

Той попита дали идното въвеждане в употреба на 74-метрова " Сити тауър ", към която ще бъде вероятен достъп с автомобил само по улица " Алабин ", няма да затрудни в допълнение трафика в региона.

Ръководителят на дирекция " Транспорт " от своя страна отговори, че с измененията ще се понижи чакането на светофарите на кръстовищата на бул. " Витоша " с " Алабин и " Александър Стамболийски ", което би облекчило трафика.

След него думата взе социалистът Калоян Паргов , като той съобщи, че " отхвърля да бъде идиотът, както жителите на столицата ще назовават общинарите, взели това решение ".

Той предложи да бъде направено публично разискване преди да се вземе решението.

По думите на Паргов жители са изпращали до Българска социалистическа партия голям брой сигнали, недоволни от затрудненото придвижване в центъра на София, откакто огромна част от бул. " Витоша " бе превърната в пешеходна зона.

Според него общинските съветници от ГЕРБ вършат следващ опит с жителите на София.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР