Столичният общински съвет ще гласува бюджета на София за тази

...
Столичният общински съвет ще гласува бюджета на София за тази
Коментари Харесай

Гласуване на Бюджет 2020 на София

Столичният общински съвет ще гласоподава бюджета на София за тази година. Проектът възлиза на стойност от 1,722 милиарда лева, съобщи БГНЕС.
Гласуването ще премине под знака на митинг - поданици на регион " Панчарево " се събират в 9:30 часа на " Московска " 33, с цел да изразят недоволството си от незадоволителното съгласно тях планувани средства за региона им.
Първоначално беше планувано бюджетът да бъде 1,703.55 милиарда лева, само че след извършеното публично разискване на 26 януари, той беше повишен с 20 млн. лева
Като съществени съставни елементи в бюджета са заложени делигирани държавни действия в размер на 555 млн. лева, лични доходи от 782 млн. лева, което е с 57 млн. лева повече планувани доходи по отношение на 2019 година. При данъчните доходи се чака нарастване в размер на 36 млн. лева и те да доближат 388 млн. лева При неданъчните чакаме 393 млн. лева доходи или 21 млн. лева нарастване.
От налог МПС се чакат доходи от 114 млн. лева, при налог недвижими парцели 112 млн. лева и налог възмездно придобиване 153 млн. лева.
Навсякъде се възнамерява нарастване по отношение на 2019 година в приходната част. Капиталовата стратегия на общината е 475 млн. лева, а това е с 4 млн. лева повече по отношение на първичния вид, който е бе дискутиран и показан. От оперативни стратегии ще дойдат 261 млн. лева, а личните доходи ще бъдат в размер на 214 млн. лева.
28 млн. лева от средствата в бюджета ще отидат за озеленяване. Предвижда се основаването на два нови парка – в кварталите „ Овча купел “ и „ Лозенец “, дотъкмяване на проточилия се ремонт на „ Западен парк “ и входа му откъм „ Люлин “, и ремонт на „ Северния парк “ откъм ул. „ Народни будители “; ремонт в парка „ Заимов “ и парк „ Дружба “. Общината ще кандидатства и за безплатно финансиране по европейската стратегия „ Региони в напредък “ 2014 - 2020 година за възобновяване на Борисовата градина в историческия ѝ тип.
Друга цел на общинарите е да усилят заплатите, с минимум 10%, на работещите медицински сестри в общинските детски и учебни заведения, учители и обществени служащи, на работещите в транспортните сдружения и общинските театри. Най-голямо обаче ще бъде нарастването на заплатите на медицинските сестри.
Модернизацията на градския превоз и прилежащата му инфраструктура продължава да е приоритет на общината. Над 170 млн. лева са плануваните средства в бюджета на Столичната община за обновяването пътната инфраструктура и над 134 млн. лв. за възстановяване на градския превоз.
Метрото също остава измежду водещите цели и задания, като през тази година се чака да бъде пусната в употреба третата линия на подземната железница. Друг приоритет е реконструкцията на вътрешнокварталната мрежа.
61.4 милиона лв. от бюджета на Столична община за 2020 година ще отидат за създаване на детски градини, ясли, учебни заведения и поправки на съществуващи детски заведения. Със лични средства общината ще построи 9 градини, 2 ясли – в „ Красно село “ и „ Триадица “, както и 6 учебни заведения. Столичната община има планове за построяването и на още 4 учебни заведения и 7 детски градини на стойност 40 милиона лв., само че техните планове би трябвало да се защитят, с цел да получат държавно финансиране.
Заложени са 3 млн. лева за построяването на детска градина в „ Манастирски ливади “, както и 2,5 млн. лева за построяването на нова детска градина в регион „ Овча купел “ и 1,6 млн. лева за построяването на такава в м. „ Кръстова вада “.
Строителството също е главно перо в бюджета. За него са заложени 61.4 млн. лв.. С тези средства ще бъдат издигнати общо 16 детски градини. 9 от тях ще бъдат построени със лични средства. 9 учебни заведения ще бъдат разширени, а в 4 от тях е планувано построяването на физкултурни салони.
Малко над 48 млн.лв. пък са заделените средства за обществени действия. Те ще бъдат изхарчени за покриване на разноските за поддръжката на обществените домове, бюрата за обществени услуги, трапезариите и програмата „ Асистент за самостоятелен живот “. През тази година се възнамерява и разкриването на 9 нови обществени услуги в Столичната община.
В края на съвещанието общинските съветници ще прегледат и отчета на зам.-кмета по просвета Тодор Чобанов, който касае увеличение на броя на децата в общинските детски градини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР