Столичният общински съвет с мнозинство от 36 гласа за реши

...
Столичният общински съвет с мнозинство от 36 гласа за реши
Коментари Харесай

Геостратегическото разположение на България създава добри възможности за инвестиране

Столичният общински съвет с болшинство от 36 гласа " за " реши улица в центъра на София да носи името " Астана ", на столицата на Казахстан. Поводът е 25 години от определяне на дипломатически връзки сред България и Казахстан. Докладът за новата улица бе импортиран от общинския консултант и съпредседател на ПГ5 инж. Симеон Славчев и кметът на регион " Триадица " инж. Николай Терзиев. За двустранните връзки сред двете страни беседваме с посланика на Казахстан у нас Негово Превъзходителство господин Темиртай Избастин.

Защо искахте в София да има улица " Астана " и какво значи това за страната ви?
Това е една добра опция за доближаване на нашите страни и хора. През миналите 25 години, откогато са открити дипломатически връзки сред нашите страни, бе направено доста за нашите двустранни връзки. Наша концепция е да установим и укрепим положителни връзки сред нашите две столици. През тази година планираме да организираме посещаване на кмета на София в Астана. Предадохме покана от кмета на Астана за тържества по случай 20-та годишнина на младата ни столица. Би било алегорично, тъй като София е един от античните и красиви градове в Европа, а Астана е млада и динамично разрастваща се нова столица, която е ситуирана в евразийската част на континента.

Как съгласно вас ще се развива партньорството сред София и Астана?
Като първа стъпка би трябвало да се подпише Меморандум за съдействие сред Астана и София, след което ще работим по разгръщането на връзките сред нашите две столици. Но и без подобен меморандум има деен двустранен продан в региона на културата, образованието, спорта и други

Как виждате развиването на нашата столица?
През времето на моята работа в България огромно усещане ми направи дейната работа на Столична община. Изградени са нови линии на метрото, ремонтирани улици, облагородени градинки, паркове. Градът всяка година се трансформира пред очите ми. Продължава интензивно жилищно строителство в града, усъвършенства се транспортната мрежа. Всяка година се усилва броя на туристите, които посещават София.

Вие говорите български, къде го научихте и значимо ли е за вас да знаете езика ни?
От самото начало, откогато започнах работа в България, демонстрирам интерес към български език. Уча български най-вече с помощта на вестниците, малките екрани, радиото, и най-много - като поддържам връзка с хората. Мисля, че точно посредством езика можем повече да разберем културата и манталитета на един народ. И считам, че е вярно всеки да учи и знае езика на страната, където живее и работи.

Кои градове в България още бихте желали да посетите?
Посетих съвсем всички регионални центрове на България, тук съвсем всяко едно място е историческо, има своя история. В България има доста положителни условия за разнообразни типове целогодишен туризъм. Хората тук са доста доброжелателни и гостоприемни.

В закона за вложенията в Казахстан имате и капиталов омбудсман, смятате ли, че тази институция би била подобаваща и за България?
Географското и геостратегическо разположение на България, природата, климатът, а също изискванията, които предлага страната, основават положителни благоприятни условия за вложение. Да, ние имаме капиталов омбудсман, не знам, може би и за вас би било потребно да има такава институция.

Как се вземат решение обществените въпроси във вашата страна?
Мисля, че за България биха били забавни промените, които организираме в Казахстан. На 5 март т.г. президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев показа 5 обществени начинания, ориентирани към модернизацията на страната. Те касаят възстановяване на жилищни условия, по-специално за младите казахстанци по формула " 7-20-25 ", т.е. даване на заеми за строителство и закупуване на лично жилище с годишна рента 7%, първична вноска не повече от 20% и за период до 25 години. Втората самодейност е понижаване на налози за нископлатени служащи 10 пъти, или до 1%. Третата самодейност е повишение на достъпността и качеството на висшето обучение и възстановяване на изискванията за живеене за студентите. Ще се усили строителството на общежития за университети, колежи и профилирани учебни заведения.

Четвъртата самодейност е разширение на благоприятни условия за няколкократно увеличение на микрокредитиране за бизнеса. Петата самодейност е по-нататъшно газифициране на страната, ще се строи нов газопровод. Продължава работата по разрастване на промишленото произвеждане, внедряване на нови технологии и други

Как съгласно вас ще се развиват връзките сред България и Казахстан в региона на културата и образованието?
В последните години имаше ред участия на български деца в разнообразни интернационалните музикални фестивали, състезания, в математически олимпиади в Казахстан. Както знаете, в Жаутъковска олимпиада по математика и информатика, която се организира в Алматъ, български възпитаници постоянно заемат призови места. Български надарени музиканти също получават награди от интернационалните музикални фестивали в Казахстан. От друга страна, казахстански колективи също вземат участие в състезания и фестивали в България. Миналата година наш огромен оркестър за национални принадлежности " Курмангазъ " организира концерти в градовете София, Пловдив, Варна. Тази година на 4 април следва огромен концерт в София с присъединяване на 13 наши музиканти. Този концерт се провежда от Международна организация за просвета на тюркоезичните страни Тюрксой и в него също по този начин ще вземат участие музиканти от Казахстан, Азербайджан, Турция и други Каним всички на този концерт. Наши спортисти интензивно вземат участие в интернационалните спортни събития, които се организират в София и други градове. В Казахстан сполучливо работят български футболни треньори: преди един месец Станимир Стоилов пое националния футболен тим на Казахстан, Стойчо Младенов е треньор във футболен клуб " Кайсар ", Никола Спасов - футболен клуб " Къзъл-Жар " и Георги Дерменджиев - футболен клуб " Ордабасъ ".

Всяка година студенти от Казахстан се образоват по разнообразни стратегии в университетите в София, Благоевград, Пловдив, Русе и други

Кое обичаното ви място в България?
Град София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР