Столичният общински съвет прие бюджет от 1,9 млрд.лв. на Столичната

...
Столичният общински съвет прие бюджет от 1,9 млрд.лв. на Столичната
Коментари Харесай

София с „оздравителен“ бюджет от 1,9 млрд. лв.

Столичният общински съвет одобри бюджет от 1,9 млрд.лв. на Столичната община за 2021 година на сесията си през днешния ден.

Приетият план е по-голям от първичния вид.

" Бюджетът на София за 2021 година е възстановителен. Основното предизвикателство пред него е продължаващата Коронавирус рецесия и нуждата от съответен отговор на локално ниво посредством общинския бюджет, без обаче да натоварваме жителите и бизнеса с по-високи налози и такси, каквито екзотични оферти имаше ", съобщи ръководителят на финансовата комисия Георги Георгиев.

Той добави, че задачата е да се продължи политиката в обществената сфера, общинското опазване на здравето и подкрепяне на бизнеса в рецесията.

„ Този бюджет не е нито оздравяващ, нито стабилизиращ. Ако съм на мястото на госпожа Йорданка Фандъкова ще го върна за доработване, тъй като е позор за Столична община. Този бюджет няма да събере приходната част, няма осъществя разходната част и очакванията на софиянци ще се изпарят “, съобщи на собствен ред водачът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Според Българска социалистическа партия в тази ситуация приказваме за „ копи-пейст “ на предходния бюджет.

Трите стратегически цели на Бюджет 2021

Основният фокус на бюджета за 2021 година е осъществяването на три стратегически цели, по които са ориентирани над 400 млн. лв..

Първата от тях е създаване на транспортна инфраструктура и реконструкции в София. За нея са планувани 140 млн. лева, които ще разрешат обновяването на основни пътни трасета и връзки. С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. „ Т. Каблешков “, довършването на ул. „ Филип Кутев “, Източната дъга, „ Ломско шосе “, ул. „ Опълченска “, от дълго време упования ремонт на бул. „ Първа българска войска “, както и ул. „ Кукуш “, тунелите на „ Люлин “ и при НДК, бул. „ Скобелев “, ул. „ Коперник “ и „ Чепинско шосе “.

Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да докара до възстановяване качеството на атмосферния въздух.

Друг дълго чакан ремонт, който ще се осъществя през 2021 година е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. „ Цар Борис Трети “ с еврофинансиране от 48 млн. лева Обновяването ще обхване стоманения път от Съдебната палата до „ Княжево “.

Втората цел е създаване, уголемение и поправки на детски градини и ясли. Предвидени са 65,7 млн. лева, които са за построяването на 45 нови здания във всички региони на Столична община. Изключение прави единствено регион Нови Искър, откакто чисто нова съвременна детска градина реши казуса с дефицита тук-там там, показват вносителите.

За третата цел, а точно подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, са отделени 200 млн. лева Тези средства ще се насочат за замяна на остарели печки, вложения в метро и електротранспорт, измервателни станции, системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове.

През 2021 година са заложени 6,2 млн. лв. за улично осветяване, което е с 4,7 млн. лева повече от парите за 2020 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР