Столичният общински съвет готви ограничения за движението с тротинетки в

...
Столичният общински съвет готви ограничения за движението с тротинетки в
Коментари Харесай

София ще опита да ограничи тротинетките

Столичният общински съвет готви ограничавания за придвижването с тротинетки в града. Освен че ще са неразрешени в паркове, пешеходни зони, тротоари и площади, паркирането им и оптималната скорост също ще подлежат на нови правила.

Новината бе обявена от ръководителят на СОС Георги Георгиев, който съобщи, че общината не води война с екологичния превоз, а се стреми да вкара ред. Промените се оферират от ГЕРБ и „ Патриоти за София “.

В Париж одобриха съществено решение на референдум и не разрешиха напълно електрическите тротинетки ", съобщи той.

По думите на Георгиев случаите в Столицата зачестяват. За 2022 година броят им е 1600, а пострадали са основно пешеходци. Тротинетките чартърен в София са към 2000.
Какво се планува?
В паркове, градинки, пешеходни зони и площади, електрическите тротинетки ще може единствено да се бутат. Скоростта им на придвижване ще е лимитирана до 25 км/ч. и ще могат да се движат единствено по улици.

Регламентират се местата, където ще може да се паркират, като задачата е да не бъдат захвърляни на всевъзможни места. Забранява се да бъдат оставяни в паркове, градини, пред входове на здания и метрото, на детски площадки.

Глобата за тези, които не съблюдават разпоредбите, ще е 50 лева, само че единствено в случай че бъдат хванати на място.

Ако компаниите, които оферират тротинетки в София, не приберат изоставеното транспортно средство до 4 часа, санкцията ще е 300 лева, а за наново нарушаване – 500 лева Въпросните компании ще би трябвало да актуализират и софтуерите си, с цел да се ограничи оптималната скорост на придвижване.
Кога измененията ще влязат в действие?
Очаква се до края на юли СОС да одобри решението, като преди този момент измененията ще бъдат гледани и на комисии. След като бъдат признати, ще влязат в действие публично през август, като това е и срокът, който компаниите ще имат, с цел да се напаснат към измененията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР