Столичният бул. Витоша става пешеходен до бул. Ал. Стамболийски. Пешеходните

...
Столичният бул. Витоша става пешеходен до бул. Ал. Стамболийски. Пешеходните
Коментари Харесай

Пешеходните зони в центъра на София се увеличават


Столичният бул. " Витоша " става пешеходен до бул. " Ал. Стамболийски ".

Пешеходните зони в центъра на София последователно ще се усилват, ще бъдат начертани нови велоалеи, а скоростта на колите ще се ограничи. Първите стъпки от проекта на Столичната община за нова организация на придвижването в центъра на града към този момент са направени.

В четвъртък Столичният общински съвет реши да удължи пешеходната зона по бул. " Витоша " до кръстовището с бул. " Ал Стамболийски ". До няколко месеца неразрешен за коли ще е и сектор от ул. " Георг Вашингтон ", а оптималната скорост на придвижване в дребните централни улици ще бъде понижена на до 30 км в час.

Разширението на пешеходните зони ще продължи със прекъсване на придвижването на коли по ул. " Съборна " - от площад " Света Неделя " до Градската градина. Ще се промени и самият площад " Света Неделя ", само че по какъв начин ще се реши след интернационален конкурс, който следва да бъде разгласен. Предвижда се още единствено за пешеходци да бъде обособена ул. " Граф Игнатиев ", както и пространството пред храма " Св. Александър Невски ".

С до 30 км в час в центъра

По предложение на зам.-кмета по превоза Евгени Крусев и основния проектант Здравко Здравков общинарите взеха решение да се затвори за коли бул. " Витоша " в правата сред ул. " Алабин " и бул. " Стамболийски ". Пространството би трябвало да стане пешеходна зона до 1 март следващата година дружно с обособяването на пешеходна зона по ул. " Г. Вашингтон " сред улиците " Трапезица " и " Пиротска ".

Според общинската администрация затварянето на тези сектори за коли няма да натовари доста трафика в центъра. Аргументите са, че придвижването по улиците " Алабин " и " Позитано ", които пресичат новата пешеходна част от " Витоша ", няма да бъде спирано. Освен това и сега през тази част на бул. " Витоша " не минавали доста коли - 300 - 500 на денонощие, а пространството се употребило главно за паркиране и стоянка за таксита. В същото време от ул. " Алабин " до Ларгото минавали по към 2400 пешеходци дневно.

В допълнение с новата пешеходна зона по дребните улици в центъра на града ще бъдат нарисувани велоалеи с ширина от 1 метър, а скоростта на придвижване ще е до 30 км в час. Става въпрос за пространството сред ул. " Леге ", ул. Алабин " и булевардите " Васил Левски ", " Христо Ботев " и " Цар Освободител ". По-ниската скорост на придвижване няма да важи за булевардите. Според Крусев и сега колите рядко се движели с по-бързо по дребните улици.

Администрацията и съветниците от ГЕРБ аргументираха измененията с това, че по този начин ще се подтиква напредването пеш, с колело или градски превоз и ще се понижи замърсяването на въздуха.

Критики

От опозицията обаче разкритикуваха новата организация на придвижването с претекста, че няма сериозен разбор по какъв начин ще се отрази на трафика в региона и на чистотата на въздуха. Според Борислав Бориславов (СДС) затварянето на част от бул. " Витоша " за коли ще докара до съществени тапи по ул. " Алабин " и в региона на близкия площад " Македония ". Това вместо да почисти въздуха, ще докара до още повече нездравословни излъчвания от чакащите в задръстването коли. Бориславов добави, че не е търсено мнението на хората в региона, както и на институциите, чиито здания се намират там.

Калоян Паргов от Българска социалистическа партия също се усъмни в позитивния резултат от прекъсването на придвижването. " Какво ще реализираме?! Екология в пешеходната зона, а в близост - пушек ", разяснява той. Паргов предложи вместо да се стопира придвижването на парче да се вземе решение за затварянето на центъра за коли, само че откакто се направи обстоен разбор и се обезпечат други възможности за паркиране и напредване на хората, които живеят в региона.

" Не чакам страхотни исблъсъци и ужасни картини, каквито бяха показани по време на съвещанието. Искаме София да е град на хората ", разяснява основният проектант Здравко Здравков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР