Столичната община започва раздаването на безплатните 10 килограма компост за

...
Столичната община започва раздаването на безплатните 10 килограма компост за
Коментари Харесай

Столичната община раздавава безплатно 10 кг компост на всички, които са платили такса смет“

Столичната община стартира раздаването на безплатните 10 кг компост за тези поданици, които са си платили таксата „ битови боклуци “ през 2017-а и 2018-а. самодейността не е нова, само че с всяка последваща година притегля все по-голям интерес. Естественият почвен обогатител се създава в Завода за отнасяне на отпадъците на Общината. 

Около 430 тона компост чакат своята последна дестинация, споделиха от предприятието. Раздаването му стартира от през днешния ден. Данните на Божидара Генева демонстрират, че за четирите години, откогато се предлага, има двойно нарастване на искащите да си вземат:  

20 тона компост сме раздали за предходната година на жители, които са си платили такса " битови боклуци ",  а за 2015-та и 2016-та -  към 21 тона.

Продаваме от 2015-та  и до 2017-та сме продали 22 913 тона - купуват го жители, купуват го разсадници, огромно търсене има. Хората знаят защо да го употребяват, още повече, че когато те дойдат на място ние им обясняваме каква е изгодата от този компост, къде мога да го употребяват.  Обикновено го употребяват за цветарство, за градинките които са пред блока.

Технологът за завода за компост Антонио Марков изяснява, че продуктът няма да замърси почвата, тъй като качеството му се управлява. 

Компостът ни се сертифицира от Австрийската асоциация по компостиране - продукцията е безусловно чиста, не се прибавят изкуствени препарати.  Това е напълно натурален развой, който протича в природата, само че при нас е неведнъж интензифициран. Компостът не е  нехарактерен тор, той е подобрител на почвите - усъвършенства порьозността на почвата, усъвършенства структурата й, спомага за усвояването на макро и микроелементи в почвата от растенията. 

Освен централизирано, проектите на общината в София са тази година да бъдат купени 1000 бр. домашни компостери с размер от 700 л.. Кметът на Долни Пасарел Наталия Александрова към този момент е поръчала 71 компостера, които ще бъдат доставени в частни домове, учебното заведение, читалището и детската градина, където тази година децата ще си вършат цветни лехички. 

Още забавни обстоятелства за компостирането ще научите, в случай че чуете целия репортаж - от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР