Столичната община връща такса тротоарно право в пълния ѝ размер

...
Столичната община връща такса тротоарно право в пълния ѝ размер
Коментари Харесай

Таксата тротоарно право в София ще е в пълен размер от 1 април

Столичната община връща такса " тротоарно право " в цялостния ѝ размер от 1 април. Таксата беше понижена през есента на 2019 година поради ограниченията, свързани с епидемията от COVID-19, като от този момент се събира в повърхностен размер.

Очакваните спомагателни доходи в хазната на Столичната община от връщането на цялостния размер на такса " тротоарно право " са към 1.2 млн. лева годишно. Данните от касовото осъществяване на бюджета на Столична община демонстрират, че през 2020 година и 2021 година постъпленията от тази такса са били общо с 2.2 млн. лева по-малко.

Според Националния статистически институт броят на нощувките в София през 2022 година се е изравнил с този през 2019 година, а туристическият бизнес - този на хотели, питейни заведения и заведения за хранене, е на равнищата от преди пандемията COVID-19.

Във връзка с възобновяване на размера на таксата, основният проектант на София Здравко Здравков е изработил и изпратил инструкции, за подкрепяне на притежателите на заведения при осъществяването на условията на наредбата за преместваемите обекти. За ресторантьорите ще е належащо да приготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти.

По данни на Национална агенция за приходите оборотът на бранш " Ресторанти и хотели " през 2022 година е 4.6 милиарда лева , само че импортираните налози и осигуровки понижават. 383.7 млн. лева са импортирани през 2022 година от бранш " Ресторантьорство ", което е с 41.9 млн. лева по-малко от преди епидемиологичната 2019 година
 50% понижение на такса
50% понижение на такса " тротоарно право ", за земеделците - 20%, оферират от ГЕРБ

Отстъпката за занаятчиите 50%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР