Столичната община ще премахне временната арка и ще организира публична

...
Столичната община ще премахне временната арка и ще организира публична
Коментари Харесай

Премахват златната арка пред „Св. Александър Невски“

Столичната община ще отстрани краткотрайната арка и ще провежда обществена полемика за основаване на модел за интервенция в градското пространство

Във връзка с въпроси от медии, внасяме обяснение във връзка с пространството пред храма „ Св.Александър Невски “, оповестяват от Столична община.

Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна идея за обживяване и преобразяване на площада пред храма „ Св. Александър Невски “ в пешеходен и от коледно-новогодишната акция с мото „ Светлината в нас “. Тя включва цялото празнично осветление на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат проведени коледни събития, базар и други празнични действия за жителите и гостите на столицата.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски актьори, оповестени във фейсбук събитието за старт на акцията.

Първоначалният план за наличието на арката е тя да притегли внимание и по живописен метод да подчертае новостта – пешеходната зона и осветения храм.

За слагането й са взети нужните разрешителни и съгласувателни процедури, които контролират активността на общината все още. През януари ще организираме и отворена експертна полемика, в която да проучваме опита и противоположната връзка и да създадем правила за дълготрайното прилагане и развиване на площада от жители и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем поради най-хубавите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, с цел да може София и нейните начинания да дават отговор на най-високите стандарти.

Одобрението на плана е обещано от дирекция „ Култура “ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната акция е 50 000 лева и включва осъществяване на концерт, сцена, осветяване, украса.

Припомняме, че Коледната елха в столицата бе запалена на 1 декември, като тази година тя се намира край катедралата „ Свети Александър Невски “. Дни по-късно на новата пешеходна зона се появи и златна транспарантна арка с надпис „ Светлината в нас “ с килим под нея.

Украсата обаче провокира смесени реакции и измежду столичани. Някои от тях утвърдиха новостите, само че други са недоволни. Голяма част от рецензиите бяха точно за златната арка с надпис „ Светлината в нас “. Някои консуматори в обществените мрежи даже направиха осмиващи ги колажи.

Освен това една от първите заповеди на новия кмет на София Васил Терзиев след встъпването му в служба по-рано този месец бе пространството към храм-паметника „ Св. Александър Невски “ да се освободи от паркоместа, което е в синхрон с проектите за развиването на историческия център на столицата и множеството оферти от жители и специалисти за отделяне на площада като обществено пространство.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР