Столичната община създава публична база данни, съдържаща историческа информация за

...
Столичната община създава публична база данни, съдържаща историческа информация за
Коментари Харесай

Столичната община създава регистър на недвижимото културно наследство на територията на София

Столичната община основава обществена база данни, съдържаща историческа информация за постройките монументи в столицата, която ще се попълня и поддържа от специалисти на Регионалния исторически музей - София, оповестяват от общината.

Територията на София е наситена с недвижими културни полезности - архитектурни и археологически. Поради актуалността на проблемите с опазването на културното завещание и засиления публичен интерес, Столичната община подхваща дейности по изложение и проучване на положението на здания със статут на културни полезности на територията на София, се показва в известието. Част от тези дейности е и основаването на обществена база данни, съдържаща историческа информация за постройките монументи, която ще се попълня и поддържа от специалисти на Регионалния исторически музей в столицата.

Във връзка с това ще бъде събрана и обновена забележителна и по размер информация, която да залегне в основата на предстоящ информативен портал с обществен достъп, който ще е наличен от формалния музеен уебсайт (www.sofiahistorymuseum.bg). Предвидено е той да съдържа единствено най-обща информация за недвижимите културни полезности на територията на Столичната община - разположение, архивна и настояща фотография, исторически сведения, с което да не дублира регистъра на недвижимите културни полезности по смисъла на Закона за културното завещание, означават от общината.

По този метод ще бъде задоволен както засиленият интерес на жителите по тематиката, по този начин и ще бъдат подкрепени напъните на Министерството на културата и Столичната община в посока опазването на недвижимото културното завещание, показват от общината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР