Столичната община представи първите доставени нови нископодови трамваи. Те са

...
Столичната община представи първите доставени нови нископодови трамваи. Те са
Коментари Харесай

С гаф тръгнаха новите трамваи в София

Столичната община показа първите доставени нови нископодови трамваи. Те са планувани за линиите № 4, 5 и 18 на Столичния градски превоз.

За мен е доста огромно наслаждение да участвам на стартирането на първите 14 от общо 29 трамвайни мотриси, съобщи в ранния следобяд кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на първите доставени нови нископодови трамваи за линии № 4, 5 и 18 на столичния градски превоз.

Събитието се състоя на трамвайното ухо „ Братя Бъкстон “.



Но стартирането в придвижване не стартира напълно безпрепятствено. Технически гаф помрачи настроението на превъзбудените политици.



Все отново за няколко минути повредата беше отстранена - за наслада на столичния кмет Йорданка Фандъкова, ръководителя на СОС Георги Георгиев, вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и други



Сред присъстващите беше и Агнес Монфре, началник на отдел „ България, Хърватия и Словения “ в Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ на Европейската комисия (ЕК).



С тези 29 нови трамвая и доставените преди този момент стават общо 67 нови трамваи, което е повече от половината от трамваите в придвижване в София, регистрира столичният кмет. По думите ѝ това е част от най-мащабната рационализация на наземния превоз и дружно със строителството на метрото е същинска смяна на градския превоз - една от най-важните ограничения за възстановяване на качеството на въздуха.



Кметът Фандъкова сподели, че над 120 електобуси се движат по линиите на града, 100 % от тролеите в София са възобновени с нови, както и към 90 % от рейсовете.

Според кмета това е действителното деяние в името на жителите на София. Фандъкова благодари на Европейска комисия за опциите и поддръжката за реализацията на тези планове. Метрото и столичният градски превоз обслужват всекидневно хиляди софиянци, които имат право на по-добро качество на градския превоз, акцентира кметът Фандъкова. Тя заяви, че през това лято следва да бъдат доставени и останалите трамваи, като до есента всички 29 трамвая се чака да бъдат пуснати в употреба.

Доставката на 29 нови нископодови, съчленени трамваи е напълно финансирана по план „ Изпълнение на действия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в Столичната община



посредством закупуване и доставка на електрически транспортни средства за релсов превоз – трамвайни мотриси “ от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, реализиран с поддръжката на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Предвижда се новите транспортни средства, които са на стойност 100 млн. лева, да реализират възстановяване на качеството на атмосферния въздух, достъпността и комфорта на пасажерите, както и понижаване на разноските за употреба на преносимия състав.

Новите трамвайни мотриси са климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна електрическа отоплителна система и две обособени климатични системи – за изстудяване на пътническия салон и на кабината на лидера.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР