Столичната община официално отбелязва днес Деня на София, 17 септември.

...
Столичната община официално отбелязва днес Деня на София, 17 септември.
Коментари Харесай

Столицата празнува Деня на София днес

Столичната община публично отбелязва през днешния ден Деня на София, 17 септември. На тази дата се отбелязва денят на мъченица София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Преди 30 години, през 1992 година, тогавашният Столичен общински съвет утвърждава решение, с което кметът на София внася в Министерския съвет предложение за решение за определянето на 17 септември за Ден на София, което е признато от държавното управление. Оттогава всяка година Столичната община провежда празнувания и събития във връзка Деня на София, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Днес деянията стартират с празнична сесия на Столичния общински съвет, от 10:00 ч., на която кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на СОС Георги Георгиев ще насочат приветствия. След това ще бъдат връчени оценките „ Почетен жител на София ” на осем видни персони, измежду които проф. Цочо Бояджиев, Димитър Манов и Людмил Ангелов. С „ Почетен знак на Столичната община “ ще бъдат удостоени Марияна Арсенова, шеф на Държавния музикален и билетен център, и,посмъртно, дългогодишният шеф на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

От 11:30 ч. пред храма „ Света София “ ще се състои церемониален водосвет и публична гала по издигане знамето на град София, а от 13:00 ч. в Софийската градска художествена изложба ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки достижения в региона на културата.

От 18:00 ч. на сцената Sofia Summer Fest на поляната зад музея „ Земята и хората “ ще има празничен концерт с присъединяване на Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия.

В Деня на София столичани и гостите на града ще могат да влизат гратис в общинските културни институти, оповестява заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов на страницата си във Facebook.

По мотив празника през днешния ден ще бъде свободен достъпът до Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ – изложба музей „ Дечко Узунов ” и изложба „ Васка Емануилова ”, Регионален исторически музей – София и постройката на пл. „ Бански “ № 1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, Археологическото равнище на храм „ Света София “, Археологически парк „ Западна врата на Сердика “, Гробницата на княз Александър I, Експозиция за национално помиряване, Триъгълната кула на Сердика. Безплатни за посетителите в този ден ще са още паркът „ Врана “ и Зоологическата градина в София.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР