Столичната община настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за

...
Столичната община настоява за по-голяма финансова подкрепа от държавата за
Коментари Харесай

Столичната община иска по-голяма финансова подкрепа от държавата за градския транспорт


Столичната община упорства за по-голяма финансова поддръжка от страната за градския превоз поради пандемията от ковид и поради повишаването на електрическата енергия. Необходимата сума за дофинансиране е 178 млн. лева за 2022 година от държавния бюджет за тази година.

Столичната община чака и 50 млн. лева по Регламент 1370 на Европейския съюз, стана ясно по време на конференция, на която бяха показани данните за настоящото положение на публичния превоз.

От СОС обясниха, че по-сериозната държавна помощ се постанова поради пандемията и поради нарасналите цени на природния газ и тока. Въпреки това от Столичната община споделиха, че си възстановяват доверието на пасажерите, откакто през първата година на пандемията от COVID-19 пътникопотокът е намалял.

Председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Карлос Контрера съобщи, че чака министрите на превоза и финансите да реагират. " В никакъв случай не търсим спор, само че желаеме да бъдем чути и дружно с страната да намерим решение ", разяснява той и уточни, че отрицателните сюжети може да са: разреждане на публичния превоз, утежняване на услугата, препълване на транспортните средства, по-голям риск от болест.

По думите на Контрера, откакто има обезщетения за бизнеса, би трябвало да има такива и за градския превоз.

Екатерина Йорданова също уточни, че би трябвало да има обективна финансова поддръжка за превоза от страната, както такава се дава за други браншове. По думите й сега има съществени диспропорции, а секторът не може да се възползва и от мярката 60/40 от страната.

Иван Кирилов, ръководител на федерацията на транспортните служащи към КТ " Подкрепа ", предизвести, че сдруженията в градския превоз се затрудняват финансово. Той сподели, че на страната не се слага ултиматум, само че в случай че разговорът не е сполучлив, не се изключват и протестни дейности. Той добави, че обстановката е сериозна, а служащите чакат нарастване на заплатите.

На въпрос за вероятно нарастване на цената на билетите в градския превоз поради нуждата от дофинансиране, Зафир Зарков отговори: " Видно от данните, които имаме, приходите от продажба на транспортни документи в естествените години нарастват и в този момент, след пандемията, се възвръщат. Това ни дава съображение на този стадий да не разясняваме опция за увеличение на цените на транспортните документи ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР