Столичната колегия на Българския лекарски съюз изрази в декларация остро

...
Столичната колегия на Българския лекарски съюз изрази в декларация остро
Коментари Харесай

ЛЕКАРИТЕ СЕ ВДИГАТ НА БУНТ СРЕЩУ МЗ: Въвеждането на здравната карта ще изхвърли на улицата стотици медицински лица!

Столичната гилдия на Българския лекарски съюз изрази в декларация остро противоречие с новата Национална здравна карта.

С актуалната декларация УС на СЛК декларира позицията си по изработването на здравната карта на София. СЛК гилдия изрично поддържа единомислещото решение на цялата Областна комисия да се запазят броят и структурата на болничните кревати в София, както и да се резервира броят на лекарите, от ПИМП и СИМП.

СЛК смята, че главният аршин за изработването на НЗК следва да бъде използваемостта на болничните кревати и миналите пациенти за лекуване през дадена болница. Този аршин ще даде опция заплащането да се реализира не на леглова база, а на база минали пациенти за лекуване.

СЛК приема, че при потреблението на горепосочения аршин е без значение дали една болница поддържа по-голям брой болнични кревати от нужното й. Ако поддържа този по-голям брой кревати, това е за сметка на здравното заведение, защото НЗОК няма да заплаща за броя на леглата, а ще заплаща за лекуването на миналите пациенти.

Освен това, за НЗОК и Министерство на здравеопазването ще е без значение дали болничното заведение разполага със 100 кревати, от които действително употребява единствено петдесет, както е без значение и дали ще има осемстотин и петдесет или хиляда осемстотин и петдесет общопрактикуващи лекари, тъй като броят на пациентите ще е еднакъв.

СЛК изрично смята, че запазването на броя на болничните кревати и броя на лекарите в София е мярка, осигуряваща изключително значими публични ползи, свързани с опазването на здравето на пациентите от цялата страна.

Мотивите в тази тенденция са следните:

По данни на РЗИ близо 50% от пациентите, минали в софийските лечебни заведения са с непрекъсната адресна регистрация в други обитаеми места. 30% от хирургичните интервенции са осъществени в софийските лечебни заведения, освен това огромни и тежки интервенции, които изискват трето равнище на подготвеност. Видно е, че запазването на болничните кревати и лекарите в столицата са нужни, с цел да е допустимо обезпечаването на непрекъснат банкет на пациенти от цялата страна. Това е в изгода както на болните, по този начин и на запазването на равнището на подготвеност, само че в това време не се отразява на заплащането на здравното заведение, така както такова ще има единствено в случай че има и минали действително пациенти.

Като се вземе поради гореизложеното, СЛК приема, че при изработването на НЗК използването на критерия, обвързван с броя на популацията в страната и демографската му конструкция, не е обосновано, удачно и съответно.

На последващо място, не е обосновано и не е в интерес нито на пациента, нито на лечебните заведения намаляването на лечебните кревати от 3-то равнище на подготвеност в София. СЛК се опълчва на сериозното понижаване на броя на леглата с най-високото – трето равнище на подготвеност, резултатът от което ще бъде по-затруднен банкет на най-тежко болните. Именно това – ограничение на опциите за свободен достъп до лекуване, до място за лекуване, до съответно определен експерт значи рестрикции за лечебните заведения, само че най-много рефлектира върху правата на пациентите свободно да избират къде и при кого да се лекуват.

СЛК изрично се опълчва на намаляването на лечебните кревати от 3-то равнище на подготвеност от 3 291 на 1 436, както и на намаляването на хирургичните кревати от 2 827 на 1 076. Аргументите за сходно противоречие са ясни и към този момент са изложени нагоре.

СЛК не приема и намаляването на педиатрични кревати в София. Подобно решение не е в интерес на пациентите, защото и към сегашния миг са доста добре известни проблемите в педиатрията, в това число с дефицита на педиатрични кревати в София. СЛК смята, че е целесъобразно по-голямото търсене на педиатрични грижи в столицата, изключително на такива за по-тежки случаи, идващи от страната. Затова е необяснимо решението да се понижат педиатричните кревати в София с близо 60 броя. СЛК смята, че това ще докара до съществено усложнение за свободния достъп до детските лечебни заведения, а в някои случаи е допустимо и да го попречва.

СЛК се опълчва на съкращенията на потенциалите за банкет на онкоболни в терминално положение. Следва да се има поради, че и към сегашния миг е налице тоталната липса на съответна система за обезпечаване на палиативни грижи за онкоболни пациенти, като намаляването на болнични кревати за тях в допълнение ще задълбочи насъбраните проблеми.

Въпреки сериозното неодобрение измежду лекарите, изключително на регионално-общинско равнище, новата Национална здравна карта потегля към налагане. Тя бе оповестена от специфичната комисия за нейното основаване от Министерството на здравеопазването. Проектът предопределя съществуващите кревати за интензивно лекуване да се понижат с близо 6 000, да останат 32 913 от досегашните 38 803 кревати. Което, наред с другото, значи нужда от съкращения на стотици лекари, както и на медицински сестри.

СЛК смята, че предлаганите промени са механични, без да регистрират спецификата на лекарския труд, интереса на пациентите и насъбраните проблеми в опазването на здравето.

Националната здравна карта не е стратегически документ за възстановяване на опазването на здравето, а е чисто административна скица за в допълнение утежняване на така и така многото ограничавания върху активността на лечебните заведения, идващи непосредствено от НЗОК. След като Здравната каса лимитира общата сума на заплащанията за месеца към болничното заведение, здравната карта поставя таван на броя на болните, които могат да бъдат регистрирани. Двете ограничаващи системи се, комбинирайки се по този метод пречат на ефикасния лековит развой в лечебните заведения.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР