Столичната болница Св. София има намерение да отвори нова база

...
Столичната болница Св. София има намерение да отвори нова база
Коментари Харесай

Във Варна има 18 болници, 10 са частни

Столичната болница „ Св. София " има желание да отвори нова база с 500 кревати във Варна. Има ли потребност в района от такава клиника, какъв брой са лечебните заведения в този момент, кой ще работи в нея и за какво новите лечебни заведения не стопират да се роят, от сайта Clinica.bg беседват с проф. Петко Маринов. Той е представител на частната болница „ Еврохоспитал " във Варна и е декан на Факултета по фармация при Медицински университет – Варна.

- Проф. Маринов, има ли във Варна частни лечебни заведения?

- Във Варна сега има 10 частни лечебни заведения, т.е. от 18 съществуващи лечебни заведения в града – множеството са частни. Вярно е, че трите най-големи лечебни заведения във Варна са държавни – УМБАЛ „ Св. Марина ", която е втората най-голяма болница в България, „ Св. Анна " – някогашната окръжна, и ВМА-Варна. Но в града съществуват и 10 частни лечебни заведения, от които две са многопрофилни, а останалите са профилирани за интензивно лекуване, както и за рехабилитация.

- Предполагам, че в региона има още лечебни заведения?

- Да, има още две – в Девня и в Провадия. За Варна като област лечебните заведения са 20, от които 10 са частни. Истината е, че ние нямаме толкоз огромна частна болница, каквато предлага доктор Христо Мазнейков, само че верният въпрос е дали имаме потребност.

- И какъв е отговорът – имате ли потребност?

- Според формалните мнения на БЛС, РЗИ и РЗОК такава потребност няма, откакто данните демонстрират приложимост на легловия фонд от към 50%. Така че решението би трябвало да бъде взето въз основата на мнението на способените институции във Варна, тъй като те най-добре знаят какви са потребностите на жителите на локално равнище.

- И въпреки всичко вие сте част от този град, а и сте частен вложител в опазването на здравето му, какво е вашето виждане – има ли нужда от нова огромна болница и има ли сега достъп до качествени медицински услуги?

- На база на обективните данни на способените институции, се вижда ясно, че няма такава нужда.

На втората част от въпроса – имат ли достъп жителите до високоспециализирана и качествена здравна помощ, отговорът е да. Не бива да забравяме, че Варна е академични град и трите най-големи лечебни заведения образоват освен студенти по медицина, само че и специализанти и те са ковачницата на фрагменти главно за района. А УМБАЛ „ Св. Марина " с изключение на, че е втората по величина в страната, е и най-високотехнологичната, по тази причина се дава като образец за европейска болница. Имаме и и редица профилирани лечебни заведения за онкологични болести, АГ, очни, хирургически, за рехабилитация. Вероятно има някои варненци, които търсят здравна помощ помощ в София, само че и доста пациенти от други области търсят и намират помощ във Варна. Зависи от желанията на пациентите. Във Варна работят десетки пъти повече хабилитирани лекари и експерти, в сравнение с може да предложи доктор Мазнейков в една нова болница в града.

- Имат ли избор къде да работят медицинските експерти във Варна или са превърнати в „ крепостни селяни "?

- Не мога да кажа, че има такава процедура, аз персонално не знам за такива случаи. Мисля, че който е изискал да си смени работното място, го е направил. Медицинските експерти в града имат право на избор къде да работят.

- А има ли недостиг на фрагменти във Варна?

- Въпросът с фрагментите е настоящ и то освен за Варна. Въпреки, че това е един от университетските градове и тук има дефицит. Самият факт, че в системата работят хора на пенсионна възраст, го демонстрира. И една от аргументите за това е, че завършващите в България студенти по медицина намират своята реализация в чужбина. Така че „ апетит " за експерти има и който се появи на пазара на труда ще откри метод да се осъществя.

- Как ще се отрази на този „ апетит " появяването на една нова болница с 500 кревати?

- Заявката е в новата болница да работят 600 души, от които огромна част ще са лекари, мъчно ми е да си го показва, само че евентуално ще се обезлюдят други лечебни заведения. А това, че тук ще дойдат да работят един или два дни в седмицата лекари от София надали взема решение казуса и не това е методът за даване на качествени медицински услуги. Според мен е порочна процедура разкриването на втора база, тъй като по този начин заобикаляме ЗЛЗ, където процедурата за нова болница е много по-трудна. Най-лесният метод да се получи незабавно позволение за работа е посредством нов адрес.

- Защо е това безпределно предпочитание на частните вложители да разкриват нови лечебни заведения, толкоз ли е печелившо?

- „ Еврохоспитал " е най-голямата частна болница във Варна, има 80 кревати и мога да кажа, че активността е обвързвана с доста компликации. Ако управлението би трябвало да поддържа добра база, то би трябвало непрестанно да влага в развиването на тази болница. Когато има поръчка за откриване на нова болница нормално в нея се планува осъществяване на „ печеливши действия ".

- Трябва ли да оставим болничният пазар да се развива по този несдържан метод, по който се случва сега или би трябвало да има работеща регулация?

- Регулация има и сега, мисля, че отварянето на нова болница в последните години значително става посредством съдействието на лобита. По каналния ред, в случай че тръгне някой да прави болница, надали ще се получи.

- Тоест, регулация има, само че не важи за всички?

- Можем да кажем, че регулацията разрешава да се заобикаля ЗЛЗ по някакъв метод. Явно хората, които са съумели, са намерили метод.

- Но по този начин ли би трябвало да бъде – да има двоен критерий?

- Разбира се, че не би трябвало. Мисля, че е безсмислено да се основават нови структури. Ние сме на едно от първите места в Европейски Съюз по дейни кревати, а използваемостта демонстрира, че 50% от тях стоят празни. От друга страна неналичието на здравни фрагменти – лекари и медицински сестри, да не приказваме за спомагателен личен състав като санитари, е огромен. Тоест, от една страна имаме анализите на районните здравни институции за неналичието на нужда от нова болница, от друга недостиг на фрагменти, и въпросът е за какво и по какъв начин една такава огромна болница ще действа.

- Това е по този начин, само че каква е рецептата, с цел да спре отварянето на лечебни заведения, от които явно нямаме потребност и то при изискване, че имаме законодателство, което не е неприятно, само че се заобикаля? Какъв е потребният ход в това състояние и какви ще са следствията, в случай че нес е направи?

- Това е добър въпрос с доста сложен отговор. Мисля, че това, което е регламентирано в ЗЛЗ е вярно и с цел да се получи позволение за нова болница, министърът не би трябвало да гледа в тавана, а да следва процедурата със мнения от РЗОК, РЛК, РЗИ, НЗОК, ИАМН. При позитивни мнения отвред министърът дава позволение, само че когато и където има негативни мнения на районно равнище, процедурата би трябвало да бъде спряна.

- Бихте споделили на хората, които ще вземат крайното решение?

- Да съблюдават процедурите в закона.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР