Столичната библиотека, която на 24 октомври отбелязва своята 93-та годишнина,

...
Столичната библиотека, която на 24 октомври отбелязва своята 93-та годишнина,
Коментари Харесай

Столичната библиотека очаква 70-хилядния си читател

Столичната библиотека, която на 24 октомври отбелязва своята 93-та годишнина, чака 70-хилядния си четец. Около рождения ден са планувани министър председатели на новите издания на " Голямата София " и " Думи без карантина. Поезия ", галерия с илюстрации и съоръжения на художничката Капка Кънева, поетично четене на известни български създатели и тематични изложения, оповестяват от библиотеката.

На 20 октомври в изложба " София " е откриването на изложбата " Прорези " с илюстрации и арт съоръжения на Капка Кънева. Това е първото събитие от новата поредност " Книжен дизайнер на месеца в Столична библиотека ". Идеята е да бъдат представяни модерни образни създатели и художници, посветили творчеството си на книгата.

На 21 октомври е премиерата на " Думи без карантина. Поезия " с текстове и фотоси на известни български поети и писатели, включени в онлайн самодейностите " Поезия без карантина " и " Насаме с моята библиотека ". Авторите са близо 40.

На 22 октомври е представянето на изданието " Голямата София " и съпътстваща тематична галерия. Книгата е част от печатната поредност на библиотеката с достоверни материали от цифрова платформа " Сердика ". Илюстрованото двуезично издание наблюдава включването през 1938 година на близки до София села - Бояна, Княжево, Горна Баня, Надежда, Слатина, Драгалевци в Столична огромна община. В книгата и тематичната галерия са включени неповторими текстове - публикации, обстоятелства, статистически сведения, както и любопитни снимки и факсимилета, оповестени в периодически издания и сборници от фонда на Столичната библиотека и други архивни източници за развиването на селата и превръщането им в съвременни градски центрове.

Изложбата " Картографски сбирки от началото на 20-и век " съдържа скъпи издания от фонда на библиотеката. Основен акцент са петте карти на София, издадени в интервала 1918-1936 година, които демонстрират развиването на българската столица от Освобождението до 1936 година и обрисуват проекта за нейното разширение, както и истински карти със скици на военните дейности от интервала на Първата международна война.

Програма за децата от 21 до 23 октомври включва онлайн конкурс " Моята библиотека " с послания за празника, арт ателие с художника Христо Кърджилов, награждаване на спечелилите от лятната акция на библиотеката " Детско лято в Столична библиотека 2021 ", комикс студио на тематика " Библиотека - що е то? " с Христо Кърджилов и занимания с роботи и СТЕМ игри.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР