Столична община предлага промяна в концесионния договор за "Софийска вода".

...
Столична община предлага промяна в концесионния договор за "Софийска вода".
Коментари Харесай

Столична община с промени в концесионния договор за водата

Столична община предлага смяна в концесионния контракт за "Софийска вода ". С нея се вкарва обвързване концесионерът да направи вложения за 200 млн. лв. за интервала от 2017 - 2021 година и още най-малко 165 млн.лв до края на концесията 2025 година

Това заяви Елен Герджиков - ръководител на Столичния общински съвет на конференция в Столична община.

С измененията концесионерът се задължава да изплати всички свои заеми до 2021 година, което е и краят на регулаторния интервал. Задълженията са 100 млн. лв..

До момента са обслужвани единствено лихвите по главницата. Неизпълнението на това обвързване незабавно ще води до опция за еднократно преустановяване от страна на Столична община на концесията.

Заемът ще бъдат рефинансиран от страна на концесионера за понижаване на лихвения % от 5,2% на 1,35%. Само от този акт се икономисват най-малко 6 млн. лв., които ще влязат като спомагателни вложения за поддържане и възобновяване на водната инфраструктура от сдружението.

Въвежда се капиталов ангажимент от 1,5 млн. годишно за ВиК планове от публичен интерес, посочени от Столична община.

Договорено е нормата на възвръщаемост от 17%, за интервала 2021-2025 да отпадне, а след този интервал да се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР