Столична община планира да подари екологични отоплителни инсталации на 18.3

...
Столична община планира да подари екологични отоплителни инсталации на 18.3
Коментари Харесай

София ще подари отоплителни инсталации на 18 хил. домакинства

Столична община възнамерява да подари екологични отоплителни съоръжения на 18.3 хиляди семейства на нейната територия. Това сподели в ефира на Българската национална телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя изясни, че безвъзмездните отоплителни тела ще бъдат дадени на семейства, които сега се отопляват на въглища или дърва. Техният сбор на територията на общината е 55 хиляди

Раздадените по-екологични отоплителни съоръжения ще се зареждат с газ, ток, топла вода или пелети. Всяко едно от семействата, на които бъде препоръчана безвъзмездна промяна на отоплителните уреди, ще има избор дали да се съгласи или не.

Фандъкова сподели още, че с цел да е по-чист въздухът в София, към този момент е признат закон за въвеждане на стандарти при продаваните въглища и дърва, като в този момент следва Министерството на околната среда и водите да изготви съответните наредби по какъв начин да се ползва законът. „ Искаме, когато хората купуват дърва и въглища, да става въпрос за въглища с по-ниско наличие на пепел и сяра, а дървата да са по-сухи, с цел да не замърсяват въздуха толкоз доста “, изясни столичният кмет.

Според градоначалника горенето на боклуци, което се следи главно в ромските махали, би трябвало да бъде оповестено за закононарушение. Фандъкова счита, че такова стягане на разпоредбите е нужно, защото горенето на отпадък и сега е неразрешено, само че глобите са административни и не водят до нужния резултат – спад на нарушаванията.

Като други ограничения за възстановяване качеството на въздуха тя уточни обстоятелството, че Столична община продължава да купува нови рейсове и трамваи за градския превоз, а също така тази година ще бъде открит третият метродиаметър от метрото – най-важният за София план от позиция на превоз и екология.

По отношение на това по какъв начин ще се финансира поддръжката на Северната скоростна дъга край София след поисканото от премиера Бойко Борисов отпадане на винетките по този път Фандъкова изясни, че през лятото по този сектор ще стартира да работи ТОЛ системата. Тя няма да таксува само софиянците, преминаващи от един квартал в различен, само че тировете и водачите, които идват или отиват към автомагистрала, ще заплащат ТОЛ такса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР