Столична община очаква до дни да получи смола, с която

...
Столична община очаква до дни да получи смола, с която
Коментари Харесай

София не знае откъде да купи нови жълти павета: Офертите бяха главозамайващи

Столична община чака до дни да получи смола, с която да опита да скрепи жълтите павета в центъра на София, разместени при опита за пренареждане през есента.

Това е и част от пробното използване на нова технология, която би трябвало да бъде утвърдена от Националния институт за културно завещание.

Общината е глобила със 100 000 лева изпълнителя на обекта поради повреди по настилката, която се води част от културното завещание на града.

Той ще има още 6 месеца да поправи вредите по площада пред Народното събрание - в случай че НИНКН даде позволение.

Никой от администрацията обаче не може да изясни по какъв начин на хартия всички условия по заданието са изпълнени, а на процедура паважът беше обезобразен незабавно откакто автомобилното придвижване по " Цар Освободител " беше пуснато и заваля дъжд.

По-притеснителният проблем е, че Столична община не може да откри решение на въпроса от кое място ще се доставя с жълти павета отсега нататък.

Главният проектант на София Здравко Здравков изясни пред Комисията по районна политика в Народното събрание, че са търсени предложения от Германия и Унгария, само че цените са надвишавали " 400 евро на кв.м ".

" Искахме да поръчаме пробни серии - количество за 200-300 квадрата, което да сложим в действителна среда, да се ревизира придвижването, реагирането на хлъзгаемост и други Офертите бяха главозамайващи. Само цената на матриците надвишаваше 20 000 евро, като производителите сложиха изискване за най-малък брой серии. Не сме намерили решение за снабдител ", сподели още той.

Здравков сподели, че българските производители, които евентуално могат да изработят сходни павета, нямат потенциала да изпълнят потребностите на общината за ремонта на центъра - 5000 кв. м.

Проблем се оказва и това, че през годините в София са поръчвани павета с друга конструкция и размери, при които разминаванията са от 0.5 до 1.5 см.

Кметът Йорданка Фандъкова, която също участва на чуването, отхвърли рецензиите, че общината не се е справила с капиталовия надзор. Тя трансферира отговорността за казуса върху остарялата технология, към която строителите е трябвало да се придържат, с цел да изпълнят изискването за достоверност на " културното завещание ": " Беше заложена познатата технология, която явно основава проблем и би трябвало да бъде изменена ".

" При възлагането не е въображаемо за основата, която е сложена преди 100 години, не е въображаемо за дренажната система и за количествата, които би трябвало да заменят разрушените павета. Когато се свлякоха паветата, тогава се обръщаме към професорите от УАСГ, с цел да ги питаме какво да вършим. Възложили сме пренареждането на паветата, като си мислим, че е елементарна работа. Строителството е елементарна работа, само че не е за елементарни хора ", беше репликата на Виолета Комитова ( " БГ Възход ", някогашен длъжностен министър на районното развитие).

Междувременно стана ясно и че изпълнителите на всички поправки - в това число пренареждането на жълтите павета - са се възползвали от опцията да изискат индексиране на договорите си поради нарасналата инфлация.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР