Столична община не е положила минимално усилие да направи пазарно

...
Столична община не е положила минимално усилие да направи пазарно
Коментари Харесай

Бонев за скандала с осветлението: Общината не е направила елементарно проучване на цените

Столична община не е положила минимално изпитание да направи пазарно изследване на цените и да види кое какъв брой коства . Това съобщи самостоятелният общински консултант Борис Бонев във връзка със абсурда с осветлението на София. Неговата организация „ Спаси София “ е провела следствие на социална поръчка за уличното осветяване от Следствен отдел към окръжна прокуратура на стойност 73 милиона лв..

Бонев изнесе данни, съгласно които за една и съща лампа в столицата, общината е плащала фрапиращо разнообразни суми. " В северната част на София цената излиза към 5800 лв. за 1 брой лампа, а в южната част на София за същата лампа е платено 1587 лева . ", изясни той.

" Най-фрапиращото нещо са големите разлики в цените на двете компании - сред 3 и 77 пъти. Говорим за едни и същи по тип и механически условия материали и монтажни действия и няма никаква логичност едно осветително тяло на първата компания да коства доста по-скъпо, в сравнение с осветителното тяло на другата компания, спечелила публичната поръчка в различен регион на София ", заключи той.

Заради разликата в цените в едната зона с отпуснатия бюджет могло да се сложат 3800 лампи, а в другия единствено 1000 .

По мотив изказванието на зам.кмета по превоза Кристиян Кръстев, че част от разликите сред цените на двете компании били понижени след извършена анексация по контракта, Бонев е пресметнал, че понижението е едвам 11% .

" Наистина откакто е подписан контракта, кметът по превоза е подписал 3 анекса за понижаване на цените, само че единствено за 16 от 190 позиции. С други думи, разликите още веднъж остават в пъти ", посочи общинският консултант.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР