Столична община чисти 85 км. речни коритаВ момента в страната

...
Столична община чисти 85 км. речни коритаВ момента в страната
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: Няма критични язовири в страната

Столична община чисти 85 км. речни корита


В момента в страната няма сериозно запълнени и евентуално рискови язовири, увери екоминистърът Нено Димов. „ Взимаме предварителни ограничения с цел да имаме сигурност, че няма да има проблем “, успокои той. Правят се наставления за равнището на всички значими язовири.

Димов ревизира бент. „ Искър “, откъдето Столичната община източва превантивно 10 млн. кубика вода заради започването на валежния сезон. „ През май се чака 80 млн. кубика да влязат в язовира. Към днешна дата имаме доста малко превишаване от прогнозната стойност за притока, тъй че считаме, че с тези 10 млн. кубика ще осигурим нужния размер, с цел да може да бъде поета цялата вода, която се чака през май “, изясни Димов. В момента 14% от бент. „ Искър “ е свободен. Операцията стартира през вчерашния ден и ще продължи седмица, изпускат се 15 кубика на секунда, а има подготвеност и за 30 кубика.

Направен оглед на коритото на реката след язовира, и тя е задоволително добре почистена и проводима. Създадена е организация, тъй че живеещите в региона на р. „ Искър “ да нямат терзание от наводнения, изясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Доброволци следят непрекъснато изпускането и има подготвеност за слагане на спомагателни насипи по реката.

Като превантивна мярка Столичната община почиства и речните корита в София. Миналата година са почистени 120 км. корита, и особено 5 км. от р. Искър. Тази година общината ще работи по 85 км. реки. „ Готови сме с последния сектор от 15 км. от р. Искър с план за който ще аплайваме за финансиране “, сподели Фандъкова. Тя добави, че сега се избират планове за ремонт на стената на бент. „ Бели Искър “.

Рибари оставиха въдиците си в почивните дни и почистиха крайбрежията на язовир „ Огоста ” от боклуци. Четири камиона с над един звук отпадъци са извозени на сметището край Монтана.

Акцията се провежда от съдружие „ Рибар ”. Следващата събота ще бъде измит райониа на Малокутловския ръкав и с. Благово.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР