Стокообменът между Русия и Европейския съюз се оказа най-впечатляващият за

...
Стокообменът между Русия и Европейския съюз се оказа най-впечатляващият за
Коментари Харесай

Санкциите се провалят. Търговският оборот между Русия и ЕС се увеличи до рекордно високо ниво

Стокообменът сред Русия и Европейския съюз се оказа най-впечатляващият за последните осем години. Изглежда, че европейската санкционна преса, която оказа напън върху стопанската система ни предходната година, не ни попречи да сложим връх. Политиците от Европейски Съюз признават, че не е било допустимо Русия да бъде изолирана като Северна Корея. Експертите обаче приканват да не се самозаблуждаваме и изясняват за какво се е получил парадоксалният резултат.

Търговският оборот сред Русия и страните от Европейски Съюз, с всички санкционни ограничения на Европейски Съюз, доближи максимума си за осем години. Това демонстрират данни на Евростат.

През 2022 година вносът на артикули от Русия в Европейския съюз се е нараснал с една четвърт и е достигнал 203,4 милиарда евро, отбелязва РИА Новости. Това е единствено с 230 милиона евро по-малко от историческия най-много от 2012 година Европейският експорт за Русия спадна с повече от 38%, което обаче не попречи на оптималния (от 2014 г.) растеж на руско-европейския търговски оборот.

Още по-любопитна динамичност демонстрираха статистическите служби на европейските страни през есента на 2022 година Оказа се, че през лятото на 2022 година търговията на Русия с шест страни от Европейски Съюз се е върнала към стойностите от февруари предходната година, отбелязва " Комерсант ". И тук става дума освен за съветски експорт, само че и за импорт на европейски артикули на съветските пазари. Има данни, че вносът от Латвия се е нараснал с 67%, а от Словения и Хърватия - с съвсем 30-40%.

В самия завършек на предходната година европейската статистика сподели още по-благоприятно положение на нещата за Русия. През януари-август 2022 година три четвърти от страните от Европейски Съюз са нараснали търговията с Русия. Най-много нараства стокообменът с Русия на България (с 2.4 пъти), Гърция (с 2.3 пъти), и Словения - два пъти. По-активно с Москва стартират да търгуват Австрия и Чехия (с 1,8 пъти), Унгария и Италия (с 1,7 пъти), Белгия и Кипър (с 1,6 пъти).

Всички тези числа не могат да бъдат подценени от водачите на страните от Стария свят. Например в изявление за вестник Der Standard австрийският министър на европейските и външните работи Александър Шаленберг съобщи, че цялостната икономическа изолираност на Русия от Европейски Съюз е невъзможна. „ В Европа има гласове, които желаят цялостно обособяване от Русия. Трябва да внимаваме какво си пожелаваме. Русия няма да изчезне, само че ще остане най-големият комшия на Европейски Съюз “, сподели Шаленберг.

Предсавата, че Русия може да бъде изолирана като Северна Корея, е илюзия, - акцентира шефът на австрийското външно министерство.

Цифрите за търговията с Европа могат да вдъхват оптимизъм или да провокират изненада, само че би трябвало да се има поради, че търговията се пресмята в задгранична валута и нейните рекордни стойности са породени от рекордното повишаване на съветските експортни артикули. А точно енергийните запаси.

Олег Комолов, доцент във Финансовия университет към държавното управление на Русия, показва това събитие. „ Европа в никакъв случай не е познавала такива (както през 2022 г.) цени на газа “, сподели Комолов пред REGNUM. Но е допустимо да се усилят стойностите на комерсиалния оборот при по едно и също време стягане на глобите единствено за сметка на „ тръбата “, счита източникът.

„ Що се отнася до икономическите връзки сред Русия и Европа като цяло, тогава, естествено, те понижават във физическо изражение “, акцентира специалистът. — Виждаме, че Европейски Съюз продължава да вкарва спомагателни външнотърговски ограничавания във връзка с Русия. Десетият пакет от наказания продължи тази наклонност. Европа последователно заменя съветския газ с американски.

Но е малко евентуално икономическото съдействие сред Русия и Европейски Съюз да спадне до нула, „ в случай че не стартира директна война сред Русия и Европейския съюз “, твърди Комолов.

„ Например виждаме, че Брюксел стяга глобите, само че те към момента не важат за жизненоважни медикаменти. Отказът да ги доставя ще удари репутацията на Европейския съюз, изобличавайки го като свиреп и нечовечен режим, който не се свени да заплашва живота на хората в икономическа борба, означи специалистът. Така че ще има доставки. И не мисля, че комерсиалните връзки ще спрат изцяло. Войната си е война, само че европейците знаят по какъв начин да броят парите.

Георгий Остапкович, шеф на Центъра за пазарни проучвания във Висшето учебно заведение по стопанска система, частично се съгласи с тази позиция. Според него Европейски Съюз не съумя да реализира икономическа изолираност на Русия.

„ Но това е всичко от позиция на един артикул “, разясни той. - Да, в случай че вземем поради статистиката, тогава няма изолираност. Но структурата на продуктите към този момент не е толкоз ясна. Технологично, вносът е намалял доста трагично. И това е, което пречи на структурното преструктуриране на съветската стопанска система. Защото структурното преструктуриране е невероятно без софтуерни пробиви.

В същото време Остапкович счита за химера и прогнозите за свеждане до нула на икономическото съдействие сред Европейски Съюз и Русия.

„ Във всеки случай обменът на артикули ще минава през други страни “, уверен е специалистът. „ Днес няма и не може да има затворена стопанска система. Не сме първите, които минават през подобен мощен санкционен напън. По едно време Куба, Иран и Южна Африка се сблъскаха с това. И въпреки всичко пристигаха артикули от глобените страни. Единствената затворена стопанска система е международната стопанска система, тъй като ние не търгуваме с други планети. И както и да пандизите стопанската система, потоците отново ще минават през Армения, през Казахстан, през Турция и така нататък

Въпреки това, несъмнено, не е належащо да чакаме последващи върхове на руско-европейската търговия през 2023 година, сподели Александър Сафонов, професор във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация, пред организация REGNUM.

Първо, Европейски Съюз в границите на политиката на наказания ограничи транспортната логистика, както и набора от артикули, доставяни в Русия, изясни специалистът. Второ, закупуването непосредствено на съветски първични материали непрестанно понижава, и трето, цената им към този момент е намаляла.

Десетият пакет от наказания няма да способства за разширението на търговията с Европейски Съюз, макар че Русия може да премине към импорт на потребителски артикули от други страни, сподели Татяна Белянчикова, доцент в катедрата по международни финансови пазари и финтех в Руския стопански университет " Плеханов ".

Още през 2023 година ще забележим резултатите от пренасочването на съветския експорт на артикули от европейските пазари към пазарите на другарски и неутрални страни, предвиждат специалисти. Както изясни Антонина Левашенко, началник на Руския център за подготвеност и разбор на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на РАНХиГС, в тази посока ще приказваме освен за енергоносители, само че и за артикули от агропромишления комплекс, инженерния сегмент, в това число медицински съоръжение.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР