Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9

...
Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордни нива от 5,9 млрд. евро

„ Стокообменът сред България и Гърция доближи рекордни равнища от 5,9 милиарда евро през 2022 год., отчитайки почти 30% растеж, съпоставено с 2021 година “.

Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, който откри българската палата на 87-ия Солунски интернационален панаир , дружно с гръцкият си сътрудник министърът на националната стопанска система и финансите Констанинос Хадзидакис. 

Изложението стартира с фокус върху България , която бе почетен посетител на ревюто тази година. Двамата министри разясниха неограничените благоприятни условия за напредък , които прилежащите страни могат да реализират, надграждайки своя стопански и търговски капацитет .

Министър Богданов акцентира, че Гърция е значим търговски сътрудник на страната ни. Той добави, че България е атрактивна капиталова дестинация за гръцкия бизнес и доказателство за това е повишеното доста наличие на компании с гръцки капитал – към този момент над 18 000.

„ Гръцките вложения у нас доближават повече от 3 милиарда евро, като за 2023 година директните задгранични вложения в България са с размер от над 300 млн. евро. “

По думите на министър Богданов двете страни имат капацитет да основат дружно районен енергиен хъб за Югоизточна Европа, значимостта на който ще бъде както районна, по този начин и със съществено позитивно отражение на цяла Европа.От своя страна гръцкият министър Констанинос Хадзидакис разгласи, че България е втората по значителност дестинация за експорт на артикули от гръцки бизнесмени.

Той добави, че страната му ще задълбочи сътрудничество в секторите нововъведения, нови технологии и енергетика .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР