Сто години след арабското въстание (1916-1918) срещу управляващите османски турци

...
Сто години след арабското въстание (1916-1918) срещу управляващите османски турци
Коментари Харесай

САЩ претърпяват поражение в геополитическата война в Газа

Сто години след арабското въстание (1916-1918) против ръководещите османски турци на фона на идното проваляне на Германия и Тройния съюз в Първата международна война, избухва друго въоръжено арабско въстание - този път против израелската окупация, на фона на идното проваляне на Съединените щати и Европейския съюз. Войната на НАТО в Украйна е вълнуващ театър на историята, който се повтаря, непрестанно.

Османската империя се разпада вследствие на арабското въстание. Израел също ще би трябвало да освободи окупирани преди този момент територии и да направи път за страната Палестина, което, несъмнено, ще бъде съкрушително проваляне за Съединените щати и ще означи края на тяхното световно владичество, напомняйки борбата при Камбре в Северна Франция (1918 г.), където германците са обкръжени, изтощени и при разпадащ се морал на фона на влошаваща се вътрешна обстановка - изправени пред сигурността, че войната е изгубена, като се предават.

Вихърът от събития от миналата седмица беше спиращ дъха, като се стартира с телефонното позвъняване, извършено от иранския президент Сайид Ибрахим Раиси до престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в сряда, с цел да обсъдят общата тактика за справяне със обстановката след опустошителната офанзива против Израел от Ислямското съпротивително придвижване Хамас на 7 октомври.

По-рано във вторник, в мощно изказване, иранският висш водач аятолах Али Хаменей акцентира, че „ от военна и разследваща позиция, това проваляне (от Хамас) е непоправимо ".

" Това е разрушително земетресение. Малко евентуално е (израелският) узурпаторски режим да може да се възползва от западната помощ, с цел да обърне дълбоките последствия, които този случай имаше върху неговите ръководещи структури. "

Високопоставен ирански чиновник сподели пред Ройтерс, че апелът на Раиси към престолонаследника е бил ориентиран към „ поддръжка на Палестина и попречване на разпространяването на войната в района “.

„ Обаждането беше положително и обещаващо. “ След като реализира необятно съгласие със Саудитска Арабия, иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан организира диалог с сътрудника си от Емирствата шейх Абдула бин Зайед, по време на който прикани ислямските и арабските страни да поддържат палестинския народ, наблягайки неотложността на обстановката.

В четвъртък Амир Абдолахиан предприе районна обиколка в Ирак, Ливан, Сирия и Катар, която продължи до събота, с цел да се координира с разнообразни съпротивителни групи.

По-специално, той се срещна с водача на Хизбула Хасан Насрала в Бейрут и водача на Хамас Исмаил Ханийе в Доха. Амир Абдолахян сподели пред медиите, че в случай че Израел не спре варварските си въздушни удари против Газа, ескалацията на Съпротивата е неизбежна и Израел може да претърпи „ огромно земетресение “, защото Хизбула е в положение на подготвеност да се намеси.

Axios заяви в събота, базирайки се на два дипломатически източника, че Техеран е изпратил мощен сигнал до Тел Авив посредством Организация на обединените нации, че ще би трябвало да се намеси, в случай че израелската експанзия в линията Газа продължи.

Просто казано, Техеран няма да спре два американски самолетоносача и няколко военни кораба и изтребители край крайбрежията на Израел. В неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан призна, че Съединените щати не могат да изключат допустима иранска интервенция в спора.

Междувременно, до момента в който Иран се координираше със съпротивителните групи на военния фронт, Китай и Саудитска Арабия поеха по дипломатическия път.

В четвъртък, когато държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се насочи към арабските столици след диалози в Тел Авив, с цел да потърси помощ за освобождението на заложници от Хамас, специфичният делегат на Китай за Близкия изток Джай Джун се свърза със Сауд М. Ал, заместник-секретар по политическите въпроси в Министерство на външните работи на Саудитска Арабия по отношение на палестинско-израелската обстановка с акцент върху палестинския въпрос и по-специално филантропичната рецесия, разгръщаща се в Газа. Контрастът не може да бъде по-ярък.

В същия ден, при изключително развиване в китайското външно министерство, арабските пратеници в Пекин желаеха групова среща със специфичния делегат Джай, с цел да подчертаят своята групова позиция, че се е появила „ доста сериозна “ филантропична рецесия след офанзивата на Израел против Газа.

„ Международната общността има отговорността да предприеме незабавни дейности за облекчение на напрежението, да улесни възобновяването на мирните договаряния и да отбрани законните национални права на палестинския народ. "

Арабските посланици благодариха на Китай " за поддържането на обективна позиция по палестинския въпрос... и показаха вяра, че Китай ще продължи да играе позитивна и градивна роля ". Джай изрази цялостното си схващане, че „ главният приоритет е запазването на мира и въздържаност, отбраната на цивилните и обезпечаването на нужните условия за облекчение на филантропичната рецесия “.

След тази изключителна среща китайското министерство на външните работи разгласява на уеб страницата си в среднощ обстойно изказване на члена на Политбюро на ККП и министър на външните работи Ван И, озаглавено „ Китай стои на страната на мира и човешката съвест по въпроса за Палестина “.

Съобщава се, че това е предиздвикало саудитския външен министър принц Фейсал бин Фархан да се обади на Ван И.

Интересното е, че Блинкен също се е обадил на Ван И от Рияд на 14 октомври, където съгласно Държавния департамент той „ препотвърждава поддръжката на Съединени американски щати за правото на Израел на самозащита и приканва за неотложно преустановяване на офанзивите на Хамас и освобождението на всички заложници “ и акцентира значимостта на „ сдържането на други страни (т.е. Иран и Хизбула) от влизане в спора “.

Накратко, във всички тези обмени, включващи Саудитска Арабия - изключително срещите на Блинкен в Рияд със саудитския външен министър и престолонаследника принц Мохамед бин Салман, до момента в който Съединени американски щати се концентрираха върху казуса със заложниците, саудитската страна вместо това обърна внимание на филантропичната рецесия в Газа. Данните на Държавния департамент демонстрират разнообразни цели сред двете страни.

Достатъчно е да се каже, че координираната саудитско-иранска тактика, подкрепяна от Китай, оказва напън върху Израел да се съгласи на преустановяване на огъня и деескалация. Подкрепата на Организация на обединените нации в допълнение ще изолира Израел.

Напускането на Бенямин Нетаняху е предстоящо, само че той няма да падне без пердах. Връзките сред Съединени американски щати и Израел може да са напрегнат.

Президентът Байдън е в затруднено състояние, връщайки се към затрудненото състояние на Джими Картър около рецесията със заложниците в Иран от 1980 година, която постави завършек на кандидатурата му за втори мандат. Байдън към този момент се отдръпва.

Къде ще отиде по-късно? Очевидно е, че колкото по-дълго продължава израелската атака против Газа, толкоз по-силно ще бъде интернационалното наказание и настояването за отваряне на филантропичен кулоар.

Не единствено страни като Индия, която изрази „ взаимност “ с Израел, ще изгубят лицето си в Глобалния юг, само че даже европейските съдружници на Вашингтон ще се окажат в тежко състояние. Остава да се види дали израелската инвазия в Газа е реалистична.

В бъдеще арабско-иранско-китайската ос ще повдигне въпроса за тежкото състояние на Газа в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в случай че Израел не отстъпи.

Русия предложи проекторезолюция и упорства за гласоподаване. Ако Съединени американски щати наложат несъгласие на резолюцията, Общото заседание на Организация на обединените нации може да се намеси и да я одобри.

Междувременно американският план за възкръсване на Споразуменията на Авраам губи инерция и заговорът за подкопаване на саудитско-иранското доближаване с китайско ходатайство е изправен пред неочаквана гибел.

Що се отнася до динамичността на силата в Западна Азия, тези трендове могат да работят единствено в интерес на Русия и Китай, изключително в случай че БРИКС в даден миг поеме водеща роля в насочването на мирния развой в Близкия изток, който към този момент не е монопол на Съединени американски щати. Това е време за отплата за Русия.

Ерата на петродолара завършва, а с нея и международната надмощие на Съединените щати. По този метод зараждащите трендове значително способстват за укрепването на многополярността в международния ред.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР