Стивън Кинг, Кларк Аштън Смит, Оскар Уайлд, Х. Ф. Лъвкрафт,

...
Стивън Кинг, Кларк Аштън Смит, Оскар Уайлд, Х. Ф. Лъвкрафт,
Коментари Харесай

Готови ли сте за среща с древния бог Пан?

Стивън Кинг, Кларк Аштън Смит, Оскар Уайлд, Х. Ф. Лъвкрафт, Питър Строб, Хорхе Луис Борхес и Рейчъл Клайн са единствено част от създателите, чието творчество е пропито от въздействието, поклонението и атмосферата на именитата новела „ Великият господ Пан “, която уелският публицист Артър Макън основава през 90-те години на XIX век.
Човекът постоянно е изпитвал потребност да даде име на висшото зло, прокрадващо се в душата му, да му даде лик и същина, разбираеми за самия него. Готов да коленичи пред порока, той си го показва като козите крайници на Луцифер; подготвен да го призове с магия, той чертае с кръв кръгове за Бафомет; подготвен да пожертва даже близък поради своите лични съдбини, той реже туптящи сърца пред олтара на Апух; подготвен самичък да го обладае и да се почувства обладан, той завира лице сред гърдите на сукубус; подготвен да носи поражение на своите врагове, той дава дъщерите си за невести на Ноденс... Човекът постоянно желае да види висшото зло с очите си. Готови ли сте да видите господ Пан?
Съставител и преводач на сензационното издание „ Великият господ Пан “ е Слави Ганев, който в увода към книгата разкрива част от мистериите и събитията, които довеждат до появяването на едно от най-важните творби в историята на жанровите изкуства: „ Ако има нещо, което трансформирало битието на Артър Макън и го откъснало от самотния му живот, изпълнен с изследвания, хартия, мастило и думи, то се случило по напълно банален начин – при нанасянето в новата му квартира. Така през 1887 година се срещнал с Ейми Хог, с която сключили брак още същата година. Ейми била учителка по музика, обожавала литературата и театъра и се оказала съществена причина Макън да разбере нещо прекомерно скъпо в живота: по какъв начин се живее. Съвпадение или не, с изключение на всички обществени контакти, в които бил замесен от брачната половинка си, писателят претърпял и още една внезапна промяна – стилът му станал осезаемо друг. Той захвърлил архаичните си разбирания за литературата, почерпени от старите книги, които по-рано предпочитал, и заложил на новото, на бързото деяние, на внезапните обрати, на абстракцията, позволяваща му да не смила всеки подробност, преди да го достави на читателя. Увлечен от творенията на Р. Л. Стивънсън и А. К. Дойл, почнал да прибавя готика и смут в сюжетите си, а вечерите, прекарани над прашни средновековни томове, окултна литература и алхимия, създали творбите му неповторими съчетания от литературната традиция на няколко столетия. Средновековната мистичност срещнала мрака на готиката и любовта й към псевдонауката, към техническия прогрес, а те дружно се влели в трактатите на изтощени от живота розенкройцери и магьосници, търсили епохи наред философския камък. Родил се галактическият смут, който по-късно бил общопризнат от десетки други подражатели... “
„ Великият господ Пан “ излиза у нас с логото на издателство „ Deja Book “, което към този момент натрупа готически актив с класики като „ Кралят в жълто “ на Робърт У. Чеймбърс, „ Дракула “ на Брам Стокър и „ Монахът “ на Матю Грегъри Луис.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР