Стивън Банън - бившият главен стратег на президента Доналд Тръмп,

...
Стивън Банън - бившият главен стратег на президента Доналд Тръмп,
Коментари Харесай

Бивш стратег на Тръмп създава дясна фондация в Европа

Стивън Банън - някогашният основен пълководец на президента Доналд Тръмп, разгласи, че основава фондация в Европа, която да поддържа десни популистки групи от целия континент, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изявление за изданието „ Дейли бийст “ Банън споделя, че се надява фондацията, наречена „ Движението “ (The Movement), да оглави дясна популистка гражданска война на континента, започвайки с изборите за Европарламент през пролетта, заяви ДПА.

Неправителствената организация ще бъде централен източник за изследвания на публичното мнение, препоръки за агитация и научни проучвания за разнородни десни организации, които никнат из цяла Европа, в доста случаи без професионална политическа конструкция или значителен бюджет.

Амбицията на Банън е в вероятност организацията да съперничи по въздействие на фондацията „ Отворено общество “ на финансиста Джордж Сорос, която от основаването си през 1984 година е дала в поддръжка на демократични дела $32 милиарда

Банън показва увереност през „ Дейли бийст “, че в идните години ще види краят на десетилетията европейска интеграция.

„ Това, което ще се случи е десничарски популизъм. Той ще е водещ… Ще има обособени народи страни с техните идентичности и техните граници “, споделя той.

През последната година Банън водил диалози с десни групи от целия континент - от Найджъл Фарадж и членове на Националния фронт на Марин льо Пен (преименуван на Национален съюз) на запад, до Виктор Орбан и полски популисти на изток.

Той замисля дясна „ супергрупа “ в Европейския парламент, която да наброява една трета от депутатите след изборите през май. Обединен популистки блок от подобен размер би могъл съществено да въздейства на парламентарната активност, евентуално давайки на Банън голяма власт в популисткото придвижване, отбелязва „ Дейли бийст “. 

Централата на фондацията ще бъде в Брюксел, където през идващите месеци ще стартира наемането на първичен екип от 10 души, като броят им ще се усили до към 25 след 2019 година, в случай че планът е сполучлив. Банън възнамерява да прекарва 50% от времето си в Европа, откакто минат междинните избори в Съединени американски щати през ноември.

Банън, който бе в управлението на десния уебсайт Брайтбарт нюз, оказа помощ на кандидат-президентската акция на Тръмп през 2016 година, с което си завоюва поста в Белия дом. Принуден бе да напусне екипа на президента през август предходната година след вътрешни вражди, изострили се измежду като ген. Джон Кели стана началник на канцеларията на Доналд Тръмп.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР