Стипцата се използва широко в естествената грижа. Можете да го

...
Стипцата се използва широко в естествената грижа. Можете да го
Коментари Харесай

Стипца – Какви са свойствата на този естествен кристал?

Стипцата се употребява необятно в естествената грижа. Можете да го намерите главно в почистващата, успокояваща и дезодорираща козметика. Кристалът от стипца работи отлично след бръснене, депилация или ухапвания от инсекти и можете да употребявате праха от стипца като пудра за крайници срещу изпотяване. Какви са свойствата има и за какво би трябвало да я имате в банята си?

Стипцата, известна още като камък за бръснене, се употребява от господа и фризьори от години за усмиряване на раздразнението и прекъсване на кървенето. Това е главната му приложимост. Въпреки това, кристалът има други преимущества, затова участва в дезодорантите и е опция на дразнещите артикули на алкохолна основа. В ера, в която господства съзнателната естествена грижа, стипцата се завръща с цялостна мощ!

Какво е стипца?

Калиевата стипца или калиево-алуминиевият сулфат е натурален минерал, прочут като алунит. Обикновено се среща върху магмени скали в зоните на изветряне и окисление на минерали, съдържащи сулфиди и калий, както под формата на прахуляк (повърхностно покритие), по този начин и на кристали. Повечето от тези скали се намират в Италия, Аляска, Украйна Съединени американски щати, Русия, Китай и България в Средна гора.

Предлагат се разнообразни версии на кристала, като калиево-алуминиева стипца, натриево-алуминиева стипца и амониева алуминиева стипца. Всички те са алуминиеви съединения, по-специално алуминиеви соли. Най-популярната е калиевата стипца.

Естествената стипца е нежен материал и елементарно се разтваря във вода. Съдържа, апропо, желязо, натрий, манган, амоний, галий, исполин и хром. Той е алкален и има стягащо, бактерицидно и асептично деяние върху кожата. Интересното е, че има много горчив и кисел усет, откъдето идва и гръцкото му име, което значи стипчив усет.

Ползи и приложимост

Първите споменавания на кристала могат да бъдат открити в исторически източници от античен Египет, Гърция и Рим. Тогава той е бил скъп поради естествените си антиперспирантни и хипоалергенни свойства. Днес калиевата стипца се употребява в измиване, грижа, овлажняващи препарати, пудри за лице и в дезодоранти.

Предимствата на естествената стипца, употребена в козметиката:

  • 100% естествен артикул
  • хипоалергичен
  • без цвят и аромат
  • без прибавяне на аромати и оцветители
  • по-безопасно и доста по-екологично от общоприетата козметика
  • не запушва порите на кожата и потните жлези
  • не изсушава кожата и не провокира обезцветяване
  • подобаващ даже за доста сензитивна кожа
  • не оставя петна по облеклата

Стипцата се употребява освен в козметиката, само че и за филтриране на вода, дъбене на кожа, боядисване на хоросан, във фотографска вана за фиксиране на багрилото и даже бакпулвер (това се отнася за натриевата стипца).

Освен това Администрацията по храните и медикаментите (FDA) позволява потреблението на калиева стипца като избелващ сътрудник при приготвянето на брашно и сирене. В допълнение, FDA позволява потреблението на кристала в артикули за грижа за устната празнина без рецепта (OTC). В медицината може да се отнася до гел от алуминиев хидроксид, употребен като адювант за ваксина.

Козметични свойства на стипца

Основното свойство, с което стипцата е била и е толкоз ценена, е нейната антибактериална интензивност. Не е всичко. Важен е и стягащият и противовъзпалителен резултат. В предишното е била наричана „ камък за бръснене “ и е била постоянно употребена за прекъсване на кървене след бръснене. Днес приложението му в грижата за кожата е по-широко, само че към момента се свежда до първа помощ след епилация и бръснене, както и антиперспирантен резултат – отсам и наличието му в натуралните дезодоранти.

Стипцата участва в козметиката под две форми. Това може да бъде естествена стипца, т.е. минералният кристал 100% калиева стипца (алуминиево-калиева стипца, т.е. съединяване от алуминий, калий и сяра), или артикул, създаден синтетично под името Алуминиев хлорохидрат.

Калиевата стипца има успокояващи, бактерицидни, антисептични и противовъзпалителни свойства. Препоръчва се за приложимост след бръснене, заран и като натурален дезодорант, даже за цялото тяло и стъпала. Незабавно стопира кръвта при порязвания. Освен това работи като стягащо средство, което води до стесняване на кръвоносните съдове и стесняване на разширените порите. Можете да изплакнете устата си с разтвор от вода и стипца на прахуляк, в случай че имате кървящи венци или имате проблеми с гърлото.

Свойства на естествената стипца:

  • съвършен като отбрана от изпотяване, защото инхибира разграждането на бактериите, причиняващи неприятна миризма
  • предотвратява възпалението
  • успокоява раздразнението и сърбежа, породени от епилация, бръснене,
  • ухапвания от инсекти, порязвания и изгаряния
  • успокоява признаците на акне, кожни обриви и пъпки
  • с помощта на своите антибактериални и антисептични свойства, той кара инфекциите и раздразненията да се лекуват по-бързо и оказва помощ при врастнали косми и херпес
  • оказва помощ при хемороиди и възпаления в интимната зона
  • разтворът се употребява при болки в гърлото, киселини, ангина, кървене на венците и язви в устата

Също по този начин си коства да се спомене, че кристалът няма период на валидност! Обикновено към 100 г от продукта могат да се употребяват до 3 години, само че на процедура постоянно се оказва по-ефективен. Въпреки че може да срещнете 10-годишен период на валидност на даден артикул, правилно е, че в случай че се съхранява вярно, стипцата може да ви служи даже по-дълго.

Стипцата съдържа алуминиеви частици, само че те не се всмукват от кожата, тъй като са прекомерно огромни и разтворими във вода. Мненията на специалистите за вредността на кристала са поредни, т.е. това е безвреден артикул. Въпреки това не се предлага за хора, алергични към алуминий.

Форми на стипца

Стипцата най-често е под формата на кристал (камък), само че в магазините се предлага и под формата на прахуляк, кубче или пудра. Важно е, че се употребява по друг метод във всяка форма.

Форми на стипца:

  • кристална – универсална, под формата на конус, най-често с пластмасова основа, върху която се държи изделието, което улеснява потреблението му; преди приложимост би трябвало леко да се навлажни, а след приложимост изплакнете и оставете да изсъхне
  • куб – сходна приложимост и потребление като кристал от стипца, единствено че има формата на квадратен камък
  • стипца – формата улеснява нанасянето под мишниците, нормално е задоволителна за към година употреба; съдържа стипца и вода
  • прахуляк – форма на прахуляк, която може да се поръси върху раздразнена кожа или да се добави към успокояваща вана и за понижаване на изпотяването; съвършен като пудра за крайници и обувки, за битка с неприятните миризми и разтвор за вода за уста на водна основа при кървящи венци или язви в устата
  • течна (спрей) – подготвен разтвор от вода и прахообразна стипца
Интересното е, че можете сами да извършите кристал от стипца вкъщи от стипца на прахуляк, Полученият камък може да се употребява като козметика или като украса. Ако го обогатите с овлажняващи и успокояващи съставки, като масло от ший и глицерин, той ще бъде идеалният дезодорант. Можете също по този начин да го потопите за известно време в етерично масло и то ще поеме аромата по ваш избор. Ако добавите оцветители, ще бъде страхотна украса за банята.

Стипца – обобщение

Стипцата все по-често се предлага освен в екологичните магазини, само че и в дрогериите, което е извънредно прелестно, тъй като това го прави елементарно налично. Този кристал е бил прочут още в древността и неговата приложимост и деяние са изследвани и доказани.

В домашната козметика стипцата има главно две приложения: като дезодорант за потребление под мишниците и потните елементи на тялото, като краката, и като първа помощ при кървящи порязвания, породени от бръснене. Широкото му приложение и скъпи козметични свойства го вършат наложителен детайл във вашата баня!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР