Стилиян Петров заяви, че няма да се кандидатира за президент

...
Стилиян Петров заяви, че няма да се кандидатира за президент
Коментари Харесай

Стилиян: Дали ще се кандидатирам за президент на БФС - отговорът ми е не

Стилиян Петров съобщи, че няма да се кандидатира за президент на Българския футболен съюз. Ето какво показа рекордьорът по мачове за националния тим на България пред сътрудниците от БНР:

НАСТОЯЩЕТО

Намирате ме у дома, както всички други. Всички май сме си у дома. Трудно е на всички места да се минава през тези компликации поради пандемията от Ковид 19, освен във Англия, само че и в целия свят е по този начин. Като семейство се оправяме сносно. Аз и брачната половинка ми сме много заети с нашите отговорности. Децата са на онлайн учебно заведение, което им идва допълнително, само че намираме забавление и се опитваме се да сме положителни. И двамата ми сина упражняват футбол, само че в Англия единствено елитният спорт е позволен. В момента не упражняват, всичко е по онлайн стратегия. Аз се пробвам да работя с тях самостоятелно, да упражнявам, само че аз към този момент си одъртявам. Големият ми наследник, който ще навърши 18 години след 10 дни, към този момент е много по-добре от мен физически. Не търча с него, търча единствено с дребния, неговото движение се вписва в моето. Малкият ми наследник Кристиян е халф, а Стилиян е вратар. Непривична за него позиция, само че това е избрал. Двамата се развиват сносно, трудят се, което за мен е най-важното, само че сега футбола е на последно място. При младите е много мъчно, опитваме се да ги образоваме и възпитаваме по друг метод. Футболът и спортът е на задно място, опитваме се да ги подготвим душевен, когато един ден се върнем към естествен метод на живот.

Надявам се един ден те да пробият като професионални футболисти. Трудно е да пробиеш в международния футбол. Да станеш професионален футболист, който може да реализира много, се изисква освен труд, освен гений, само че и доста други неща. Те знаят какви старания би трябвало да положат, какво е моето мислене по тази тематика, какви са условията ми по този въпрос. Надявам се един ден, че мога да виждам някой от тях да играе на един от стадионите, на които съм играл и аз. Аз като родител, като татко съм задължен да ги поддържам и давам верните натъпствия.

Двамата симпатизират на разнообразни тимове - Стилиян е последовател на Селтик, а Кристиян на Астън Вила и Ливърпул.

Най-важното е, че и двамата се интересуват от футбол, гледат футбол, анилизираме дружно, разясняваме дружно. Това ме радва. Селтик, Астън Вила и Ливърпул имат друг жанр на игра. Стилиян, който е по-голям, има и по-други разбирания. Стилиян е последовател и на националния тим на България, което доста ме радва. Кристиян поддържа повече Англия и двамата имат постоянно разногласия. И когато упражняваме имат задявка, в случай че един ден Стилиян играе за България, а Кристиян за Англия. Това е доста висока упоритост, само че ме радва че има такива разногласия и аз съм част от тях.

Двамата са разнообразни характери, имат хъса, волята, качествата. Трябва повече да работят върху качествата си тактически и физически. Изискванията ми са високи и разнообразни. Опитвам се да им оказа помощ с това, което съм видял като състезател. Имат дълъг път, който би трябвало да извървят, само че имат наченките и имат късмет да го реализиран, само че това си зависи от самите тях.

ФОНДАЦИЯТА

Статистика за хората, на които оказвам помощ в битката с левкимията, не повеждам. Всеки ден има хора, които ни търсят за помощ. За нас е най-важното да помогнем с каквото можем на хора, които се борят за живота си. Хора от България се свързават с нас и търсят поддръжка.

За тези, които се борят с левкимията, бих споделил да бъдат положителни. И да се обкръжат с верните хора към себе си. Аз имах опцията да бъда подкрепян от милиони, от невероятна брачна половинка, от невероято семейство, което ми даде сили и късмет да оцелея. Моята битка беше в действителност яростна. Три години на химиотерапия, три години през доста сложни моменти преминахме, само че не като характерност, а като семейство. Най-важното е позивността и търпението. При една такава борба би трябвало самообладание, би трябвало и позитивност и в случай че не сме заредени с него, то доста мъчно се оправяме с тези моменти.

ФУТБОЛЪТ

Футболът е за почитателите. Затова е основана тази игра. Той липсва на всички. Не единствено на футболистите, ръководителите, на всички. Сега се вижда какъв брой значим е всеки един почитател, какъв брой са празни стадионите. Със спорт хората релаксират, отделят се от сложната ежедневност. Спортът се пробва да сплотява хората. Дано всичко се реши по-бързо и още веднъж хората да гледат обичаните си тимове.

Селтик и Астън Вила са ми на сърце, не ги разделям. Както ЦСКА и Монтана. Всеки един футболист би трябвало да си спомня от кое място е тръгнал, какво е постигнал, какво е минал. Всеки един клуб, треньор ми е дал доста. Научили са ме да бъда борбен, по какъв начин да преминавам през сложните моменти. Израснал съм освен като човек, а и като футболист. В Селтик и в Астън Вила имам отлични, незабравими моменти. Имах възможноста да играя с отлични съотборници, научих се на доста дисциплинираност, на доста лояност. Тези неща ми помогнаха освен като футболист, само че и като човек.

Имах опцията да играя против Пол Скоулс. Това беше доста значим миг за мен, доста сложен, само че доста значим миг. Исках да се тествам против най-хубавите, когато напуснах Селтик. Тогава в Англия играеха Пол Скоулс, Стивън Джерард, Франк Лампард. Много мощни футболисти, доста мощни халфове. Когато един футболист желае да израсне, желае да се развива, то би трябвало да играе против най-хубавите. Това може да е единствено комплимент за мен. Явно съм посочил неща, които са му създали усещане. Това може да ме радва. Той беше неповторим халф, един футболист. Аз съм гледал от близко, по какъв начин се движи по терена, по какъв начин играе. Когато искаш да растеш, да се развиваш като футболист, то ти би трябвало да имаш кумир. Когато израствах като млад футболист имах Данчо Лечков, Краси Балъков, Христо Стоичков, Емил Костадинов. Това бяха доста значими идоли за един футболист. След това в Селтик идоли ми станаха Стивън Джерард, Франк Лампард, Пол Скоулс. Това са футболисти, които направиха невероятни кариери.

Най-неудобно ми беше да играя против Стивън Джерард. Особено в най-хубавите си години. Със Селтик играх четвъртфинал против Ливърпул на Джерард. След това с прекосяването ми във Висшата лига той беше доста динамичен, деен. Знаеше по какъв начин да откри пространство. Винаги намираше пространство към и в пеналта да накаже съперника. За мен беше доста значимо да го проследявам от близко, да му разгадавам играта преди и след мач. Да виждам по какъв начин се движи. Това правеше задачата ми още по-трудна. И по тази причина, в случай че би трябвало да посоча най-неудобен съперник, то това е точно Стивън Джерард. Наскоро четох едно изявление на Джерард, който сподели, че е имал алтернатива в контракта с продължаването на още един сезон. И в случай че е знаел, че Клоп ще застане отпред на Ливърпул, то е щял да остане. Промяната в Липърпул се видя. Те преструкторираха клуба по различен метод. Тези промени доведоха освен до спечелването на Шампионска лига, само че и на купата в Англия. Това демонстрира, че методът им на работа и назначението на Юрген Клоп, изигра огромна роля в последните им достижения.

Нормално е да се получи този спад в Манчестър Юнайтед след напускането на Алекс Фъргюсън. Човек, който е построил структурата, метода на мислене на един тим, метода на игра. Нормално е да имат проблеми, земетресения, промяна на треньори. Солскяер работи доста добре, доста интензивно. Той е наследил победния дух на Алекс Фъргюсън. Но за Манчестър Юнайтед ще е доста мъчно да стане първенец. Манчестър Сити и Ливърпул имат по-добра позиция сега.

БЪЛГАРИЯ

Следя протичащото се в България. Поддържам връзка с сътрудници, с които съм играл. Доста мои сътрудници са треньори в България. Чуваме се всеки ден, виждам. Все отново аз съм излязал от България. Това, че пребивавам в чужбина, не значи, че не подкрепям връзка. Разговарям, виждам трендовете, по какъв начин се развиват тимовете - Монтана, ЦСКА, националният тим. Проблемите, през които мина ЦСКА. Проблемите, през които мина последната година Левски, развиването на Лудогорец, работата в националния тим. Разбира се, че проследявам какво се случва в България.

Имах няколко оферти за започване на треньорската си кариера. Но аз бях поел отговорност за нещо друго, за различен план, за нещо по-голямо. В момента не се виждам като треньор, само че за в бъдеще - може би. Зная, че много хора и клубове биха ме подрепили за позицията президент на БФС. Разговарял съм с много хора, няма да го укривам. Ако има нещо, някаква истина, нещо, което би трябвало да се промени, когато се спомене името ти и ти си част от тази смяна, то първо би трябвало да си направиш разбор, да направиш контакти и да схванеш дали може да бъдеш част от тази смяна. Това може да ме радва и мисля, че съм си заслужил това внимание. Бил съм част от българския футбол, давал съм всичко от себе си за българския футбол. Водил съм доста диалози, доста диалози, само че безусловно до нищо не се стигна. Аз съм поел ангажимент към напълно различен план, друга тенденция сега. Аз съм разговарял, само че дали Стилиян Петров ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз - то моят отговор е не.

Винаги съм бил човек реалист. И с цел да се кандидатира човек за президент на Българския футболен съюз, то той би трябвало да е напълно в България. Аз не пребивавам непрекъснато в България. Моите цели и визии са в напълно друга посока. Говорил съм с много хора. Мисля, че има по-силни претенденти от мен. Хора, които са в България и могат да отдадат цялото си внимание. И в това няма нищо неприятно. Доста хора, когато получат такова предложение, алтернатива, оферта, скачат с двата крайници. Не забравяйте, че на футболистите егото ни е малко допълнително. Ние си мислим, че знаем да управляваме и знаем всичко. Аз си зная моите благоприятни условия. Аз зная, че това е една концепция, когато стана в по-напреднала възраст, може би може да пристигна още веднъж. Но сега аз не съм вярното лице и човек, който може да направи тази смяна. Аз бих подкрепил Митко Бербатов за президент на БФС. Чета, че много хора написаха и разясняват по какъв начин той нямал управнически опит, не знаел. Човекът, който би трябвало да направи смяната, би трябвало да е нов, да не е бил в тези среди. Той може да построи един доста мощен екип и състав. Когато имаш мощен екип, то и ти ще си мощен. Човекът, който би трябвало да поеме БФС, би трябвало да е чист, транспарантен, да има концепция, визия и би трябвало да знае какви са задачите и по какъв начин ще се реализира тези цели. Въртят се едни и същи имена, които са минали през тази система. Време е да се поддържа нов човек, който ще е друг, има друго виждане. Човек с нови хрумвания и визия.

НОВИЯТ ПРОЕКТ

Проектът, който се занимавам сега, е обвързван с подпомагането на футболисти. През всяка една част от кариерата им. Особено след края на футболната кариера, когато идват най-големите проблеми. Опитваме се този преход да бъде по-добре структуриран. Доста футболисти след края на кариерата си минават през доста компликации, банкрути, разводи. Намирането на нов метод на живот. Като приключим кариерите си много футболисти намират компликации с какво желаят да се занимават. Доста футболисти желаят да станат треньори, само че в случай че погледнем действително в Англия и в България, се вижда какъв брой доста хора са без работа, без метод на виждане. Това е огромен проблем.

В момента оказваме помощ на 46 футболисти. В Сърбия, Германия, Франция, България, Англия, Нидерландия. Този план трябваше да се направи от дълго време. Поддържаме контакти с британската футболна федерация, ФИФА, УЕФА. Опитваме се да създадем по този начин, че футболистите да имат самочувствие след края на кариерата си, да имат нужното обучение, с цел да могат да останат в играта.

В този план " player for players " съм аз, Емил Хески, Гайска Мендиета, Гарет Фарлей и Майкъл Джонсън. Пет някогашни футболисти. Ние се срещнахме на една доста забавна стратегия. Карахме дружно магистърска степен по състезателен мениджмънт на УЕФА. Това ни накара да се замислим с какво можем да помогнем. Как можем да бъдем част от международния футбол. Получихме много поддръжка и много футболисти - сегашни и някогашни желаят да се причислят към нас.

ОБУЧЕНИЕТО

При образованието си в УЕФА гледах една презентация за България и БФС. Реално кое е по-важното клубният футбол или националният тим. И видях статистиката, че 60% от хората споделят, че най-важно е националният тим, а единствено 21% за клубния футбол. Това демонстрира какъв брой е значимо решенията за националния тим да са верните. Да се сътвори доверие от обществото. Националният тим е лицето на българския футбол. Независимо дали са Лудогорец, ЦСКА, Левски и кой тим и по какъв начин играе в Европа, то всички гледат националния тим. И в случай че той не се показва добре, тогава имаме проблем с имиджа на българския футбол.

Пожелавам на всички да имат вяра и поддържат тимовете си. Без почитателите е доста мъчно. Публиката се видя какъв брой е значима. Видя се какво вършат за обичаните си тимове и почитателите на Ботев (Пд) и тези на Левски.

Искам да пожелая триумф на Ясен Петров. Вярвам, че като народен селекционер той ще промени метода на игра, метода на мислене и още веднъж ще се представим на равнище. Има сложна задача, само че като някогашен футболист и последовател сега му поисквам триумф.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР