Стихосбирката Преди да измият кръвта, родена от болката и гнева

...
Стихосбирката Преди да измият кръвта, родена от болката и гнева
Коментари Харесай

Йордан Ефтимов с приз за стихосбирката си, родена от болката му от войната в Украйна

Стихосбирката „ Преди да измият кръвта ”, родена от болката и гнева на Йордан Ефтимов от съветската инвазия в Украйна, завоюва националната премия за поезия „ Иван Пейчев ”. Конкурсът се организира за десети път в Шумен и в тазгодишното юбилейно издание се състезаваха над 70 поети.

Измежду техните творби журито отпред с проф. доктор Евдокия Борисова – ръководител на сдружението на писателите в Шумен, избра книгата на Ефтимов, а предходната вечер кметът на града проф. Христо Христов му връчи наградата. Церемонията беше в Регионалната библиотека „ Стилиян Чилингиров “.

Като притежател на първата премия създателят на „ Преди да измият кръвта ” получи още грамота и плакет „ Ангелско перо “, направен от скулптора Валерий Желязков.



Стихосбирката излезе преди година с логото на издателство „ Лист ”. Тя е като дневник, обхванал интервала от първите дни на съветската инвазия до 1 септември 2022 година В него четем 62 мемоари от войната, гледана през стъклото на екраните, измежду които: „ Това не е първата война ”, „ Така сподели Ванга, Шойгу и шаманите ”, „ Изгубени във подправените вести ”, „ Танкове канибали и танкове, чакащи трансплантация ”, „ Войната е перманентна облага за безусловно всички ”, „ Съветът на дроновете ”, „ Версии за края на войната ”, „ Окопите като творби на изкуството ”.

Корицата на „ Преди да измият кръвта ” е на Станислав Беловски, чиито колажи са безсърдечен коментар към настоящите събития по света и у нас. За творбата си по стиховете на Ефтимов образният актьор взел за основа потресаващия кадър на фотографа Айвър Прикет от опустошения град Бородянка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР