Стерлингът скочи спрямо долара в петък, докато повечето големи фондове

...
Стерлингът скочи спрямо долара в петък, докато повечето големи фондове
Коментари Харесай

Британският паунд взе превес над долара

Стерлингът скочи по отношение на $ в петък, до момента в който множеството огромни фондове се бориха против възходящата мощ на зелените пари. С това завършва една нестабилна седмица, предходна под знака на трусовете във Англия – която, откакто осъмна с нов министър председател, загуби своята кралица Елизабет II.

След като по-рано потъна до 35-годишно дъно, паундът се увеличи с над 1% до 1.1646 $, най-високото му равнище този месец. Движенията на стерлинга против еврото бяха доста по-приглушени. Единната валута на Блока остана малко по-ниско до 86.77 пенса.

На дневен ред са доларите и сегашната търговия с лири е в сходство с тази по-широка тематика... “, уточни Саймън Харви, началник на FX разбори в Monex Europe, представен от Reuters.

Еврото скочи с към 1% по отношение на $ до триседмичен връх. Японската йена, австралийският $, швейцарският франк и канадският $ също регистрираха огромни облаги по отношение на зелените пари.

Йената и еврото доближиха многогодишни дъна по отношение на $ тази седмица, а стерлингът падна до 1.1407 за $ в сряда, най-ниското си равнище от 1985 година

Най-накрая виждаме по какъв начин централните банки се опълчват на този разказ за по-силен $ и започваме да виждаме по какъв начин фискалните управляващи реагират на аргументите за това, изключително в Европа “, разяснява още Харви.

Той уточни по-силен фиксинг за китайския юан при започване на деня, по-агресивни мнения от чиновници на Bank of Japan по отношение на скорошния спад на йената, повече фискална поддръжка в Европа и ястребовата среща на ЕЦБ в четвъртък, когато бе взето решение за невиждано нарастване от 75 базисни пункта на лихвения %.

Новият министър-председател на Англия Лиз Тръс способства за разширението на фокуса по тематиката за европейския отговор на инфлацията, откакто в четвъртък разгласи проект в поддръжка на потребителските енергийни сметки и ориентиране на милиарди в помощ на фирмите в бранша.

Инвеститорите към момента чакат да видят съответни детайлности за това по какъв начин ще бъде финансиран проектът, както и по какъв начин Тръс и новото й държавно управление ще се оправят с доста сложната обстановка с възходяща инфлация и забавяща се стопанска система.

Смъртта на кралица Елизабет в четвъртък ускори несигурността във Англия, макар че вложителите не чакат кончината ѝ да има огромно въздействие върху пазарите.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР