Стената на големия язовир Нова Каховка“ в контролираната от Русия

...
Стената на големия язовир Нова Каховка“ в контролираната от Русия
Коментари Харесай

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ е била взривена (ВИДЕО)

Стената на огромния язовир „ Нова Каховка “ в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, заяви ТАСС, като се базира на неназован източник, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите на източника нощта е била спокойна и не е имало въздушни удари по язовира през нея. Украинското министерство на вътрешните работи прикани жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат нужните документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да изоставен региона, съобщи Асошиейтед прес. Ведомство предизвести и за допустима вълна на дезинформация. Друга държавна информационна организация РИА Новости заяви, като се базира на назначения от Москва кмет на Нова Каховка, че горната част от стената е била разрушена при обстрел. Данните не могат да бъдат тествани посредством самостоятелен източник.

Ръководителят на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин съобщи във видообръщение, оповестено в Телеграм малко преди 07:00 ч. сутринта (и българско време), че „ съветската войска е направила следващия терористичен акт “, и предизвести, че водата ще доближи „ сериозни равнища “ до пет часа. За разрушаването на стената удостовери и оперативно командване „ Юг “ на украинската войска, представено от организация УНИАН. От въоръжените сили на Киев упрекнаха съветските войски, че са взривили язовира, и прибавиха, че се обяснява степента на разрушенията, скоростта и размерите на водата, която изтича, както и регионите на евентуалното наводняване.

Украинският президент Володимир Зеленски привиква изключително съвещание на Съвета за национална сигурност и защита (СНБО) поради взривяването на бент. „ Нова Каховка “ в Южна Украйна, заяви в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов, представен от Ройтерс.

Разрушаването от Русия на стената на язовир „ Нова Каховка “ е „ екоцид “, само че националните и районните управляващи работят за гарантиране сигурността на локалните поданици, написа в обществената мрежа Телеграм началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак. Той добави, че съветските дейности съставляват и опасност за намиращата се в близост Запорожка АЕЦ, без да конкретизира.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР