Стената на големия язовир Нова Каховка“ в контролираната от Русия

...
Стената на големия язовир Нова Каховка“ в контролираната от Русия
Коментари Харесай

Взрив унищожи каховската ВЕЦ на река Днепър в Украйна

Стената на огромния язовир „ Нова Каховка “ в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена.

Територията по поречието на река Днепър се наводнява. Украинското министерство на вътрешните работи прикани жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат нужните документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да изоставен региона. Службите за реакция при изключителни обстановки оповестяват, че от разрушаването на язовирната стена ще бъдат наранени към 80 селища. Ведомство предизвести и за допустима вълна на дезинформация.

Ръководителят на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин съобщи, че съветската войска е направила следващия терористичен акт, и предизвести, че водата ще доближи сериозни равнища до пет часа . За разрушаването на стената удостовери и оперативно командване „ Юг “ на украинската войска. От въоръжените сили на Киев упрекнаха съветските войски, че са взривили язовира, и прибавиха, че се обяснява степента на разрушенията, скоростта и размерите на водата, която изтича, както и регионите на евентуалното наводняване.

Руските медии на собствен ред популяризират известия, съгласно които язовирът е опустошен след украински обстрели. 

Украинският президент Володимир Зеленски свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурност и защита поради взривяването на бент. „ Нова Каховка “ в Южна Украйна. Руските дейности съставляват и опасност за намиращата се в близост Запорожка АЕЦ, настояват от президентската администрация.

Малко по-късно украинските управляващи и интернационалната организация за атомна сила успокоиха, че нуклеарната централа е вън от заплаха. 

Няколко часа след детонацията равнището на водата към язовира се е повишило с пет метра, заяви РИА Новости, представена от  Българска телеграфна агенция. Назначеният от Москва началник на Херсонска област заяви, че към 22 000 души, живеещи в 14 обитаеми места наоколо, са изложени на риск от наводнения след гърмежа, съобщи Ройтерс.

В Киев тази заран още веднъж се чуха детонации, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. Руската въздушна офанзива бе отблъсната, а системите за противовъздушна защита смъкнаха над 20 крилати ракети, приближаващи се към украинската столица, сподели украински представител. Отломки са паднали в един от регионите на Киев. По предварителни данни няма потърпевши хора, обявиха украинските управляващи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР