Stellantis Heritage, организацията, отговорна за историята на марките Alfa Romeo,

...
Stellantis Heritage, организацията, отговорна за историята на марките Alfa Romeo,
Коментари Харесай

Fiat Punto - една италианска легенда на 30 години - видео

Stellantis Heritage, организацията, виновна за историята на марките Alfa Romeo, Fiat, Lancia и Abarth, чества 30-ата годишнина на Fiat Punto с филмче, което наблюдава историята на модела благодарение на списък материал от Centro Storico Fiat.

Ерата на Fiat Punto стартира през 1993 година Проектиран от Джорджето Джуджаро, Fiat Punto е правоприемник на Uno и се предлага с три или пет порти и кабриолет. Последният от повече от девет милиона създадени Fiat Punto слезе от поточната линия в Мелфи на 11 август 2018 година като постави завършек на епоха, цялостна с механически и търговски върхове, които, наред с други неща, направиха Fiat Punto най-продаваният автомобил от B-сегмент на европейския пазар в продължение на няколко години.

Гамата от мотори на първото потомство варира от 1,1-литровия Fiat Punto 55 с 40 кВт/54 к.с. до 1,5-литровия турбо мотор Fiat Punto GT с 98 кВт/133 к.с. Fiat Punto TD е с 1,7-литров турбодизел с мощ 62 кВт/70 к.с., към който през 1994 година се причислява атмосферен дизел с мощ 42 кВт/57 к.с. От 1994 година Fiat Punto се предлага и като четириместен кабриолет, който се създава от Bertone. Произведени са към 3,4 милиона от първото потомство на Fiat Punto.



Второто потомство на Fiat Punto излезе на пазара през юли 1999 година Centro Stile Fiat отговаряше за дизайна, придавайки на версията с три порти състезателен, динамичен тип, а на модела с пет порти - по-елегантна линия - това значи, че и двете версии на модела се различаваха доста извън.

Най-малкият мотор генерира 44 кВт/60 к.с. с по два клапана на цилиндър и 59 кВт/80 к.с. с четири клапана от работен размер от 1,2 литра. Във Fiat Punto HGT 1,8-литровият, 16V, бензинов мотор с 96 кВт/131 к.с. обезпечава доста спортно шофиране. Fiat Punto 1.9 JTD (59 кВт/80 к.с.) е първият дребен автомобил, чийто турбодизел е оборудван с комън рейл непосредствено впръскване. Без турбокомпресор 1,9-литровият, четирицилиндров мотор създава 44 кВт/60 к.с. Второто потомство на Fiat Punto към момента беше налично в определени страни няколко години след представянето на третото потомство и от него бяха създадени общо към 2,6 милиона единици.

Третото потомство модели към този момент се наричаше Fiat Grande Punto. Каросерията, която беше идентична за моделите с три и пет порти, беше с към 20 сантиметра по-дълга от предходния модел с пет порти и с пет сантиметра по-дълго междуосие. По отношение на оборудването и характерностите Fiat Grande Punto отговаряше повече на C, в сравнение с B сегмент.

През 2009 година обновеният Fiat Punto Evo размени Fiat Grande Punto. Основата остана същата, новото име Evo имаше за цел да подчертае техническия напредък. Нов, да вземем за пример, беше 1,4-литровият бензинов мотор с технология Multiair, при който стандартният железен разпределителен вал от страната на всмукателния клапан беше сменен от изменчиво управляема хидропневматична система. Fiat Punto Evo общоприетоо имаше седем въздушни възглавници, в това число въздушна възглавница за коленете от страната на лидера.

За моделната година 2012, още веднъж наречена Fiat Punto, гамата от мотори беше изцяло преобразувана към стандарта за излъчвания Euro 6 и разширена, с цел да включи двуцилиндровия турбо бензинов мотор TwinAir. От работен размер от 0,9 литра този мотор създава 62 кВт мощ (84 к.с.), а от 2013 година нататък 77 кВт (105 к.с.). Нови бяха и информационно-развлекателната система Blue&Me, която позволяваше смарт телефоните да бъдат интегрирани в бордовата електроника посредством Bluetooth, както и софтуерът eco:Drive. С тяхна помощ самостоятелните стилове на шофиране могат да бъдат оценени и усъвършенствани, с цел да се понижи разходът на гориво и въздействието върху околната среда.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР