Стела Морис - приятелката на Джулиан Асандж, написа съобщение в

...
Стела Морис - приятелката на Джулиан Асандж, написа съобщение в
Коментари Харесай

Приятелката на Джулиан Асандж моли Тръмп да го помилва

Стела Морис - приятелката на Джулиан Асандж, написа известие в Туитър на американския президент Доналд Тръмп, в което го моли да помилва създателя на Уикилийкс, съобщи Асошиейтед прес.

Морис качи през днешния ден в Туитър фотография на двете им дребни деца и написа: "Това са синовете на Джулиан - Макс и Гейбриъл. Те се нуждаят от татко си. Семейството ни се нуждае още веднъж да е цяло ". "Умолявам ви, апелирам ви, върнете го у дома за Коледа! ", добави тя.

49-годишният Асандж се намира в строго охранявана килия в английски затвор, до момента в който чака правосъдно решение дали да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, където против него са повдигнати обвинявания в шпионаж.

Морис сподели, че Асандж е държан най-вече в килията си за повече от седмица поради огнище на ковид в бранша на пандиза, където се намира.

Повече от една четвърт от пандизчиите в бранша на английския затвор "Белмарш ", където е държан създателят на "Уикилийкс ", са инфектирани с ковид, заяви през днешния ден Международната федерация на публицистите (МФЖ), член на която е австралиецът, съобщи ТАСС.

Според организацията високата заболеваемост от Ковид-19 в пандиза подлага на заплаха здравето на Асандж, който след задържането си зад решетките изкара няколко белодробни инфекции, а също има проблеми със сърцето. Организацията разкритикува метода, по който се отнасят с Асандж в пандиза, както и преследването му по политически аргументи.

"Асандж е подложен освен на правосъден произвол ", се споделя в известие на организацията и се добавя: "Освен продължителното очакване на правосъдно решение за екстрадицията му, против която МФЖ уверено се афишира, той се сблъсква също с тежки условия на задържане в пандиза, които съставляват сериозна заплаха за здравето му ".

По-рано юристите на Асандж упорстваха за освобождението му под гаранция поради опасността от заразяване с ковид в пандиза. Британският съд обаче отклони тази молба.

Адвокатите на Асандж настояват, че журналистът се употребява от закрилата на Първата корекция на американската конституция за публикуването на изтекли документи, разкриващи нарушавания на американската войска в Ирак и Афганистан. Те декларират също, че изискванията, в които е държан в пандиза нарушават човешките му права.

Асандж застана пред Централния углавен съд в Лондон за четириседмично чуване на делото му за екстрадиция пред септември и октомври. Съдийката, която води процеса, съобщи, че ще разгласи решението си на 4 януари, показва АП.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР