Стефан ТашевЩе падне ли финансовият министър, съпредседател на Продължаваме промяната“

...
Стефан ТашевЩе падне ли финансовият министър, съпредседател на Продължаваме промяната“
Коментари Харесай

„Битката за Чаталджа“ – кой продал, продал. Кака се ожени

Стефан Ташев

Ще падне ли финансовият министър, съпредседател на „ Продължаваме промяната “ и възможен предстоящ вицепремиер Асен Василев в „ Битката за Чаталджа “ или отново ще се измъкне изсъхнал от следващият скандал? Най-вероятно второто. Досега той, Кирил Петков, подписал декларация с погрешно наличие и ортаците им от „ смяната “ тъпкаха законите, само че постоянно им се разминаваше.

Разследване на bird освети, меко казано, странни имотни покупко-продажби, осъществени от депутата от Политическа партия и някогашен министър на нововъведенията Даниел Лорер и от свързаната с финансовия министър Асен Василев компания “СТВ Консълтинг ”. Сделките са осъществени директно преди компанията да разгласи несъстоятелност, а сметките й да бъдат запорирани по иск на американския жител Себастиян Бретшнайдер. Бретшнайдер е съумял да отбрани пред съда обезпечителна заповед в размер на 730 602 лева, като част от бъдещо взимане в размер на 5 013 317 лева по правосъден иск пред трибунал в Съединени американски щати. Обезпечителната заповед е от 17.11.2023 година

Два месеца по-рано – на 7 септември 2023 година, “СТВ Консълтинг ” и Лорер продават постройка в центъра на София, на ул. „ Чаталджа “№3 на Станислава Арнаудова. В медиите дамата е представяна като винетна кралица поради приемането на комисиони при продажбата на винетки. Скандалът се вихри повече от седмица, само че е несъществува за „ националните малките екрани “ и медии, оповестили са за „ флагмани “ на публичното мнение у нас, както и за „ националното радио “.

Същевременно дуетът Асен Василев-Лорер е подложен на масиран другарски огън, от близки, до през вчерашния ден, техни медии.

Лорер, Василев и парцела на „ Чаталджа “

Въпреки цензурата абсурдът „ Апартаментгейт “ или „ Чаталджагейт “ се разраства. Полуофициално се разбра, че има сигнал за корупция в Софийска градска прокуратура, която пък упълномощила инспекция на Антикорупционната комисия. А от думите на единия участник в абсурда – Даниел Лорер разбрахме, че с тях се занимава и Национална агенция за приходите.

 Последното звучи малко като анекдот, тъй като е ясно на всички, че данъчните няма по какъв начин да създадат същинско следствие на своя директен шеф Асен Василев. За да съсипеш нещо в България направи комисия или го дай за инспекция.

Така и тези инспекции на почтените братя Василев и Лорер ще се точат във времето до момента в който не стихне шума по тематиката и след година-две ще бъдат прекъснати безславно, а проверяваните ще бъдат задачите в бяло. За следващ път.

Първи слон в стаята

Слонът в стаята е постройката на ул. „ Чаталджа “№3, тъй като тя бе партийна централа на „ Продължаваме промяната “.

Но от следствието на bird излиза наяве, че някогашната компания на съпредседателя на Политическа партия я продал стремително на бизнесдама, в опит да се отърве от имущество, тъй като е наказан зад океана. И ще му я запорират.

Разбирате ли за каква подигравка става дума?

Сградата е благосъстоятелност на Асен Василев и неговата компания “СТВ Консълтинг ”. В нея се нанася партията „ Продължаваме промяната “ и от изказвания на нейни високопоставени членове излиза наяве, че това е партиен офис. На един от етажите пък свива гнездо милионерът Даниел Лорер, член на управлението на Политическа партия. По думите му постройката била доста зле, надали не пред срутване и той вложил милиони в поправки и обзавеждане. И таман бил подготвен, се наложило на пожар да продава своята част от постройката. Насила. И по тази причина изискал и взел толкоз доста пари. Между покупката и продажбата на парцела разликата е пет пъти в интерес на Лорер.

 Защото неговият честен брат Василев също на пожар продал постройката и партийната централа.

Един въпрос убягва по този скандал.

А точно плащала ли е партия „ Продължаваме промяната “ наем на компанията на Асен Василев, до момента в който три години е употребила постройката на „ Чаталджа “№3 за собствен партиен офис? Плащала ли е Политическа партия с пари от партийната дотация, т.е. от парите на данъкоплатците? И то на един от съпредседателите на „ Продължаваме промяната “ и настоящ министър на финансите, който отпуска същата дотация? Това законно ли е? Има ли контракт за наем сред Политическа партия и компанията притежател? Декларирано ли е това пред Сметната палата и Национална агенция за приходите?

Сбирка на партийния хайлайф на Политическа партия в постройката на ул. „ Чаталджа “№3. СНИМКА: АГЕНЦИЯ ПИК

От следствието разбрахме, че все още политическа партия „ Продължаваме промяната “, една от ръководещите партии, е бездомница, скитник, без партиен офис. Трагедия. Познавайки добре лицата Кирил Петков и Асен Василев съм уверен какво ще кажат. Че там партиен офис в никакъв случай не е имало, а са се събирали съидейници и сипматизанти на „ смяната “ на по соево лате, които да побъбрят и да обменят хрумвания за бъдещето на България. А висшият партиец Лорер е слизал при тях по чехли и анцунг, идвайки от жилището на горния етаж. Идилия.

Вторият слон в стаята-довереното лице на Асеня Марио Сотиров

Другият „ слон в стаята “, който съвсем никой не вижда, е довереното лице на Асен Василев-Марио Иванов Сотиров. Човекът, който ръководи компаниите на финансовия министър и ги „ купува “ за 900 лв., когато Кокорчо става министър. И през 2013 година и през 2021 година.

Според регистрите Марио Сотиров има присъединяване в 7 компании, всичките свързани с Василев, в някои като шеф, в други като съучастник и шеф, а в трети като притежател на капитала.

Две от тях „ СТВ България “ ЕООД и „ СТВ Холдингс “ ЕООД са регистрирани на адрес София, ул. „ Чаталджа “№3. И двете компании са били до май 2021 година благосъстоятелност на Асен Василев. Трета компания „ Пробитас “, също е на финансовия министър и след това е трансферирана на Сотиров. „ СТВ Холдингс “ ЕООД и „ СТВ България “ са благосъстоятелност на офшорката „ Акселберт “ЕООД.

Според обява на „ Труд “ от октомври 2021 година офшорната компания, записана на Британските вирджински острови, е 100% благосъстоятелност на Асен Василев.

„ Офшорката Акселберт Лимитед (Akselbert Ltd) e записана с номер 1873705 и адрес Роуд Таун, Тортола, п. к. 4649, Кларънс Томас Билдинг. Всичко това е видно от документите, с които разполага редакцията ни, за настоящо положение на компанията, подписани от локалния нотариус Самюел Нелсън.

Дружеството все още е в положително положение и е настоящо, като е учредено на 12 май 2015 г.Асен Василев има целия капитал от 50 000 акции “, написа „ Труд “.

Документите за офшорките на Василев.

Тогава ДАНС, Национална агенция за приходите и КПКОНПИ сякаш започнаха инспекции на политици с офшорни компании. Нищо не излезе от тези инспекции. Няма и по какъв начин да излезе откакто тогава и в този момент началник на Национална агенция за приходите е близкият другар на Асен Василев Румен Спецов, за който стана ясно, че е продал компанията си  „ Гранекс Трейдър “ с 1,2 милиона отговорности към Национална агенция за приходите на клошар.

Офшорката „ Акселберт Лимитед “ от своя страна има в България няколко сдружения, които все още в българския указател стоят вписани с краен притежател Асен Василев. Това са “СТВ България ” ЕООД и “СТВ Холдингс ” ЕООД. До назначението си за длъжностен министър на финансите Асен Василев е бил директен притежател, без присъединяване на офшорката, и на българската “СТВ Консълтинг ” ЕООД, чието изписване на латиница в комерсиалния указател е CTW CONSULTING.

Преди назначението си за длъжностен министър на финансите Асен Василев е бил и в управителните органи на още едно сдружение зад граница, което като название съответствува с българския му аналог. Това е записаната в Англия CTW CONSULTING LIMITED. След изявленията за офшорката Василев разгласи, че това е остаряла работа, имал такава, само че от дълго време и я закрил. Според bird той продължава да е притежател на „ Акселберт Литимид “.

Фамозният Себастиян Бретшнайдер 

Именно чиновник на компанията CTW CONSULTING LIMITED се оказва фамозният Себастиян Бретшнайдер, който е осъдил „ СТВ Консултинг “ за 5 милиона лв., а българският съд му признава над 700 000 лв.. Това кара Асен Василев, който сякаш няма нищо общо с наказаната компания, по неговите думи, да продава „ на пожар “ постройката на „ Чаталджа “№3, дружно с преди малко устроилият се битово там Лорер, отново по неговите думи. За да не им запорират имуществото.

Бретшнайдер от ноември 2020 година до момента е шеф по корпоративното развиване в CTW в Ню Йорк. Цялата история е доста „ мътна “. Според журналистката Полина Паунова, фронтмен на ПП-ДБ, юристът на двете страни-Бретшнайдер и СТВ е…един и същ.

Не е ясно защо Бретшнайдер е осъдил компанията.

CTW CONSULTING се занимава с билети и пътувания, а българската компания със същото название е осъществила 1.6 млн. лева доходи през 2020 година

Въпреки това от комерсиалния указател се вижда че компанията, която е била благосъстоятелност на Асен Василев през 2020 година е отчела единствено 5 хиляди лева облага и ще заплати единствено 500 лева налог при милионни доходи. Но преминавайки през компанията в Англия и връщайки се към записаната на Британски Вирджински острови офшорка Акселберт Лимитед още веднъж се вижда, че нейните активи в България остават със скрита активност.

Както стана ясно посредством офшорката Асен Василев е притежател на “СТВ България ” ЕООД и “СТВ Холдингс ” ЕООД. Компаниите са основани през 2020 година, само че досега не ясно каква активност реализират, нито пък са подадени в комерсиалния указател докладите им за 2020 година

В интервала на назначение на Асен Василев за длъжностен министър на двете компании както и на “СТВ Консълтинг ” ЕООД за шеф е назначен Марио Сотиров, като дяловете на всички компании са му трансферирани за оскъдни суми за икономисване на налози. Той е вписан в комерсиалния указател, като шеф и на трите сдружения на 13 май 2021 година – ден след влизане в действие на указа на президента за назначение на Асен Василев за длъжностен министър и няколко дни след издаването му.

Декларацията за освобождение на поста шеф от страна на Асен Василев е подадена на 14 май, само че тук стои въпроса какво е наличието на декларацията, подадена пред президента по линия на конституцията преди издаването на указа.

Освен това е видно още от комерсиалния указател, че Асен Василев, с цел да се самоосвободи от директорските постове на българските сдружения, които са с краен притежател неговата офшорка, той се произнася на 7 май в качеството на представляващ я. Тук още веднъж поражда въпроса дали той е имал задоволително време да се самоосвободи и като шеф на офшорката и това да бъде вписано в регистъра на Британските Вирджински острови до подписването от него на декларациите пред президента и пред КПКОНПИ, написа „ Труд “ през октомври 2021 година.

Нормално ли е финансовият министър на България да е заплетен в съмнителни имотни схеми, не заплащане на налози и откровени измами?

През февруари 2022 година уеб сайтът „ Правна полуда “  изнесе доста притеснителни информации за Асен Василев.

От там разпространиха информация и въпроси до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, свързани с финансовите доклади на сдружения, с които той е обвързван. Според юристите компаниите, чиито сегашно вписан автентичен притежател и някогашен шеф е вицепремиерът – „ СТВ България “ ЕООД, ЕИК 206067513 и „ СТВ холдингс “ ЕООД не са подали в законоустановения период годишните финансови доклади за 2020 година или декларация за липса на активност, за което подлежат на глоба. Разкритията сочат още, че „ Пробитас “ ЕООД, на която Василев е бил едноличен притежател и шеф, не е подала нито един финансов доклад от регистрирането си на 27.03.2019 година до момента. „ Това значи, че той е виновен за неизпълненото обвързване да подаде финансов доклад за 2019 година в период до 30.09.2020 година “, безапелационни са от „ Правна полуда “. Юристите дават публичност и на различен случай – с сдружението „ Офроуд продакшънс “, в което Асен Василев е бил съучастник с дял от 50 % в интервала сред 13.01.2009 година и 13.05.2021 година „ Това сдружение в никакъв случай, повтаряме в никакъв случай, не е изпълнило нито едно от годишните си отговорности за финансова гласност “, безапелационни са те. Те цитират текстове в закона, съгласно които счетоводството лице, което е отговорно да разгласява годишен финансов доклад и не го направи в период, се санкционира с санкция в размер от 200 до 3000 лева

 Отделно и самото сдружение предстои на имуществена глоба в размер от 0,1 до 0,5 % от чистите доходи от продажби за отчетния интервал, само че не по-малко от 200 лева „ Не ни е известено какъв брой пъти и дали в миналото сдружението и шефът му са били глобени за рецидивиращите прояви. Макар и не директно виновен, съдружникът Василев би следвало да се интересува какво се случва със собствеността му и дали се съблюдават транспонираните европейски условия, за които знае всяко дете.

Учудващ е фактът, че тъкмо вицепремиерът, който упреква в несръчност част от българските предприемачи, е обвързван с сдружение, нарушило законите на страната 11 пъти поред в границите на 12 години “, пишат от „ Правна полуда “.

Въпросите, на които те търсят отговори, са следните: 1. Санкционирани ли са сдруженията, с които е бил обвързван вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев? 2. Глобен ли е персонално Асен Василев за нарушаването си в „ Пробитас “ ЕООД и в случай че не е – ще бъде ли или ще се чака да изтече отминалостта?

Дали описаното нагоре се дължи на тотално безхаберие и мърлявщина или е целеустремено укриване на данни от обществото? Как ще се подсигурява, че подобен обичай няма да бъде пренесен върху ръководството на финансите на цялата ни страна?

Отговор от Асен Василев и Национална агенция за приходите нямаше. И няма по какъв начин да има.

Затова съм уверен, че и „ Битката за Чаталджа “ ще приключи тихомълком и без жертви, а не като същинската през 1912 година. И тандемът функционери на „ смяната “ Василев-Лорер ще излязат чисти като сълза от грандиозния скандал. Дето се вика кой продал, продал, кака се ожени.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР